search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

25
september

Lian de Snoo

september 25, 2024

views

Internationalisering op de arbeidsmarkt: 1 op de 12 vacatures Engels

Meer internationale vacatures

De arbeidsmarkt in Nederland wordt steeds internationaler. Landelijk is 1 op de 12 online vacatures in een andere taal, in Amsterdam 1 op de 4 vacatures en de ICT-sector is ook veel op zoek naar anderstaligen. Daar is 1 op de 5 vacatures in een andere taal.  Naast ICT vind je ook in de marketing en communicatie en kunst en cultuur veel niet Nederlandse vacatures. Dit betekent dat veel bedrijven in een bredere vijver zoeken naar talent. Hiervoor moet je niet alleen je wervingsstrategieën aanpassen, maar ook een inclusieve werkomgeving creëren binnen je bedrijf. Dan kan diversiteit leiden tot innovatie, een bredere reeks aan perspectieven en betere aansluiting bij de internationale markt.

Transparante arbeidsmarkt voor migranten als kans

Elk jaar zijn er ongeveer 1 miljoen arbeidsmigranten geregistreerd in Nederland. Zij hebben vaak meerdere werkgevers en blijven meestal tijdelijk in Nederland. Het aantal arbeidsmigranten groeit elk jaar. De meeste internationale vacatures richten zich op hoogopgeleide mensen, zoals IT-specialisten en ingenieurs. Maar er werken ook veel arbeidsmigranten in sectoren waar minder vacatures in andere talen beschikbaar zijn, zoals schoonmaak, bouw en logistiek. Dit betekent dat arbeidsmigranten vaak via uitzendbureaus of hun eigen netwerk werk moeten vinden. Het zou daarom helpen als deze arbeidsmarkt transparanter wordt. Meer informatie beschikbaar maken over vacatures Hierdoor kunnen arbeidsmigranten niet alleen makkelijker een baan vinden, maar is het voor werkgevers ook eenvoudiger om deze groep te bereiken.

Meer diversiteit in je bedrijf

Met de internationalisering van de arbeidsmarkt worden ook bedrijven diverser. Met een team dat bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, culturen en talen kun je problemen vanuit verschillende hoeken benaderen, creatieve oplossingen bedenken en meer verschillende klanten aanspreken. Diversiteit is niet alleen een gevolg van internationalisering. Het is ook een manier om innovatief te zijn als bedrijf, voordeel te pakken op je concurrenten en te bouwen aan je merkreputatie.

Hoe zorg je voor diversiteit binnen je bedrijf?

  • Stel een bredere vacature op. Zorg dat je vacatures in meerdere talen beschikbaar zijn. Hiermee kun je meer kandidaten aantrekken.

  • Bied taalcursussen aan. Dit helpt niet alleen met integratie, maar kan de interne communicatie verbeteren. Dit geldt voor cursussen Nederlands, maar je kunt ook een cursus Engels aanbieden voor Nederlandstalige werkgevers.

  • Creëer een inclusieve cultuur. Bedenk hoe jij ervoor kunt zorgen dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt binnen je bedrijf. Wat is daarvoor nodig?

  • Gebruik meerdere wervingskanalen. Gebruik verschillende kanalen om meer diversiteit in kandidaten te krijgen. Je kunt hiervoor ook samenwerken met internationale jobboards of organisaties die zich specifiek richten op diversiteit.

Hoe bereik je anderstalige werkzoekenden?

Alleen je vacature vertalen naar het Engels, of een andere taal, gaat er niet voor zorgen dat deze automatisch bij anderstalige werkzoekenden terechtkomt. Dit zijn andere manieren die helpen om internationale werknemers te bereiken: 

  • Gebruik internationale jobboards. Plaats je vacatures op internationale platforms zoals LinkedIn en Indeed, maar ook op gespecialiseerde sites die zich richten op expats en migranten. Voorbeelden zijn Expatica, Undutchables en Together Abroad.

  • Bouw aan een internationaal netwerk. Neem deel aan evenementen en beurzen die gericht zijn op internationale werkzoekenden. Voorbeelden zijn het Expat Center Event, International Talent Event Amsterdam en Job Fair Internationals.

  • Zoek slimme samenwerkingen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar taal- en cultuurorganisaties. Zij kunnen je niet alleen helpen in het vinden van de kandidaten, maar ook met het ondersteunen.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found