search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

18
juni

Vastgoed actueel

juni 18, 2024

2 views

Aantal hypotheken met NHG met 46% toegenomen

Het aantal woningeigenaren dat bij de aankoop van een nieuwe woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, is in 2023 met bijna de helft toegenomen.

Vorig jaar kozen 46% meer woningeigenaren voor een hypotheek met NHG dan in 2022. Deze stijging ten opzichte van het jaar ervoor komt voornamelijk omdat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers nauwelijks meer huizen kochten.

Dit blijkt uit het jaarverslag van NHG. Een hypotheek met NHG kan alleen worden afgesloten tot het bedrag van de NHG-grens. Deze is gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde en was in 2023 € 405.000. Het rentevoordeel voor een hypotheek met NHG was in 2023 gemiddeld 0,46%.

Minder aantrekkelijk om te verbouwen

In vergelijking met 2022 was het verschil tussen de gemiddelde koopsom en de NHG-grens klein. Daardoor kon er vaker een hypotheek met NHG afgesloten worden. Bovendien werden er minder woningen zonder hypotheek verkocht omdat de vraag naar beleggingspanden sterk afnam.

Naast de 83.554 garanties voor de aankoop van een woning, werden er 23.178 overige garanties geregistreerd, bijvoorbeeld voor woningverbetering of bij oversluiting. Dat is bijna de helft minder dan in 2022 (44.297). Deze daling houdt verband met de gestegen hypotheekrentetarieven in 2023. Het is daardoor minder aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten om te verbouwen, te verduurzamen of om de hypotheek over te sluiten. Analisten verwachten dat de daling van de hypotheekrente die in 2024 begon, voorlopig zal doorzetten.

Lees ook: ‘hypotheekrente naar hoogste punt tot nu toe in 2024’

In 2023 kozen minder mensen ervoor om een extra bedrag te financieren om de woning te kunnen verduurzamen. In totaal daalde het aandeel leningen met NHG waarin energiebesparende voorzieningen zijn meegefinancierd van 30,7% in 2022 naar 26,5% in 2023.

Energiebesparende voorzieningen werden in 2023 vooral meegefinancierd bij de aankoop van een woning en in mindere mate bij het oversluiten of verhogen van de lening. Het aandeel kopers dat verduurzaming meefinancierde steeg licht, van 21,1% in 2022 naar 23,6% in 2023. In absolute aantallen werd bij 20.000 leningen met NHG verduurzaming meegefinancierd bij aankoop van de woning.


1 op de 4 huizenbezitters ervaart stress om woonlasten

De financiële situatie is voor veel woningbezitters met een hypotheek een bron van zorg. Terwijl de achterstanden op hypotheken historisch laag zijn, geeft maar liefst 40% van de woningeigenaren aan net of niet genoeg inkomen te hebben om rond te komen. Ook geeft een grote groep Nederlanders aan wakker te liggen vanwege financiële zorgen. Maar liefst 1 op de 4 mensen slaapt slecht, heeft stress of voelt zich moedeloos. Dit blijkt uit de NHG Woonlastenmonitor, die NHG in mei voor het eerst uitbracht.


 

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found