Artikel
07
juni
ECO-paal: minder beton, zelfde draagkracht
Woningbouwproject Blent in Lent heeft een ondergrondse primeur. Voor het eerst wordt de ECO-paal toegepast, een duurzame variant van de betonnen heipaal. Deze nieuwe variant biedt dezelfde eigenschappen als een traditionele heipaal, maar met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot, wat zorgt voor een belangrijke duurzaamheidswinst.
Geen toekomstig bewoner die het ziet, omdat ze onder de grond zitten. Heipalen worden in de grond gebracht om er vervolgens stabiel huizen op te kunnen bouwen. Deze innovatieve heipaal is ontwikkeld door de IJB Groep in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans, die het gebied van Blent ontwikkelt.
ECO-paal
De ECO-paal heeft aan beiden uiteinden een massieve kop van gewapend beton, maar is van binnen hol. In totaal geeft dat minder beton, maar blijft de draagkracht behouden. “Deze innovatie draagt bij aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelen voor 2030,” aldus Pim Ketelaars, duurzaamheidsmanager bij Heijmans. Het bouwbedrijf wil haar CO2-uitstoot voor dat jaartal gehalveerd hebben en tien jaar later op nul hebben staan.
Het pilotproject in Lent markeert de eerste toepassing van de ECO-paal. Vorig jaar organiseerde Heijmans een bijeenkomst voor haar vaste partners om hen te betrekken bij de duurzaamheidsambities van het bedrijf. Hieruit ontstond het idee voor de toepassing van de ECO-paal, die ontwikkeld is door de IJB Groep. “Het project in Lent was het meest geschikt om als pilot te dienen,” vertelt Ketelaars. De eerste ECO-palen zijn inmiddels succesvol geïnstalleerd.
Gelijke draagkracht
De nieuwe heipaal is in het Toekomstlab van de IJB Groep in Lemmer uitgebreid getest. “Hieruit blijkt dat het haalbaar is om minder beton te gebruiken zonder verlies van draagkracht van de heipaal,” zegt Tahl Tekofsky, Manager Verkoop en Projecten bij de IJB Groep. “Dit komt omdat de draagkracht van de paal aan de buitenkant gegenereerd wordt, onderin de punt en langs de schacht. De vorm aan de buitenkant blijft gelijk, dus de draagkracht ook.”
De paal heeft een massieve kop en voet van gewapend beton, wat zorgt voor een veilige en stabiele installatie. De holle kern wordt gecreëerd door afgesloten buis van gerecycled karton met het beton mee te storten. Dat karton blijft in de paal zitten (niet zichtbaar op foto). De holte bespaart minimaal 30 procent beton en leidt tot een CO2-reductie van zo’n 25 procent. Tekofsky: “Die besparing is groter bij langere palen, aangezien de kop en voet een vaste lengte hebben van 80 cm. Daarom is zes meter voor deze palen ook de minimum lengte.”
De paal heeft dezelfde afmetingen als traditionele heipalen, wat het eenvoudig maakt om deze nieuwe technologie op bestaande projecten toe te passen. De lichtere heipaal zorgt bovendien voor efficiënter transport met minder CO2-uitstoot, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische vrachtwagen.
In 2010 introduceerde Haitsma beton een vergelijkbare holle betonpaal, maar dan met een kern van gerecycled EPS in plaats van karton.
What's your reaction ?
Follow us on Social Media
Some Categories
Recent posts
October 07, 2024
Wat is de Green Claims Directive en waarom is het belangrijk?
October 04, 2024
Case: Albert Heijn Media Services as brand builder or conversion generator?
October 04, 2024
Influence: the 7 principles of Cialdini
October 04, 2024
Demand generation vs lead generation: wat is het verschil?
October 04, 2024
Neuromarketing & ethics: the grey area of influence
Comments (0)
No reviews found
Add Comment