search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

27
juni

Lian de Snoo

juni 27, 2024

4 views

Grootste loonstijging in 45 jaar

Historische 7% en toch niet genoeg

De historische loonstijging van 7% gaat niet alleen over de lonen van medewerkers die onder een cao vallen. Het gaat ook over de 25% van de werknemers die niet onder een cao vallen. Het gemiddeld verdiende uurloon steeg met 7,0 procent. De salarissen van de medewerkers die wél onder een cao vallen, stijgen minder hard. Die stijging bleef hangen op 5,9%. En alsnog zijn deze stijgingen niet genoeg om bij te blijven met de inflatie. In de laatste 3 jaar was die namelijk in totaal 17,3%, net zoveel als de totale inflatie van de tien jaar daarvoor. Per saldo gingen de lonen dus de laatste jaren omlaag. 

Loonstijging of salarisboost: cijfers in perspectief

De cijfers van het CBS klinken heftig: een loonstijging van 7%. Dat betekent voor veel ondernemers een hogere kostenpost en dus minder winstmarge. Maar hoe zit het? De lonen van werknemers veranderen niet alleen door de loonsverhoging die in cao’s worden afgesproken, maar ook als mensen een schaal omhoog gaan, promotie maken of van baan veranderen. Ook verandert de loonsom als de werknemerspopulatie verandert. Heb je veel jongeren in dienst, dan zijn je loonkosten anders dan wanneer je voornamelijk oudere werknemers hebt. Daarnaast zorgt ook de krapte op de arbeidsmarkt ervoor dat medewerkers een hoger salaris krijgen, om ze te behouden of binnen te halen. Tel daar ook de bijzondere verhoging van het minimumloon in 2023 bij op en de grootste loonstijging sinds de jaren ‘70 komt wat meer in perspectief. 

Kansen in krappe tijden

Goede werknemers zijn schaars. Meer salaris wordt vaak gezien als dé manier om talent aan te trekken en te behouden. Maar het is niet de enige manier. Want als iedereen meer biedt, wat gaat dan de doorslag geven? Kijk daarom verder dan alleen het salaris om je bedrijf aantrekkelijker te maken voor medewerkers en je concurrentiepositie te verstevigen.

  • Bied meer dan een salaris. Een baan is meer dan je salaris. Dus zijn er meer factoren die werknemers belangrijk vinden. Denk aan flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, een goede werksfeer, aandacht voor mentale gezondheid en ontwikkelingsvoorwaarden. Welke arbeidsvoorwaarden maken en houden je bedrijf aantrekkelijk? 

  • Investeer in je personeel. Wat vinden jouw mensen belangrijk?  Zo is de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren en je te ontwikkelen binnen een bedrijf vaak een reden om te blijven. Ook tertiaire voorwaarden, zoals een aantrekkelijke werklocatie, sporten onder werktijd of de lekkerste koffie worden steeds belangrijker. 

  • Blijf in gesprek. Zorg dat je met je medewerkers in gesprek blijft over hun wensen en behoeften. Wat vinden ze belangrijk? Wat willen ze leren? Waar hebben ze behoefte aan? Zo kun je erachter komen wat ze motiveert en stimuleert, anders dan met een loonsverhoging. 

Uitdaging en kans

Dat de lonen hoger worden, daar kun je niet omheen. Hoe jij hiermee omgaat wel. Door slim in te spelen op de krapte op de arbeidsmarkt en te investeren in je personeel, kun je je bedrijf aantrekkelijker maken zonder dat de loonkosten alle winstmarge verbruiken.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found