search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

25
september

Frankwatching

september 25, 2024

3 views

Meer gebruikers voor je app? Zo begin je met Apple Search Ads

Een app zonder app-gebruikers… Your worst nightmare als app-eigenaar. De brandende vraag: hoe bereik je nou je doelgroep en hoe zorg je ervoor dat ze jouw app gaan gebruiken? Dit is waar app-marketing om de hoek komt kijken. In dit artikel richten we ons op één van de belangrijkste kanalen van app-marketing: App Store Advertising (ASA).

Natuurlijk zijn er allerlei andere kanalen die jouw app op het scherm van je doelgroep kunnen krijgen, denk aan app-campagnes bij Meta en Google. Maar de twee specifieke kanalen die zich echt op apps focussen zijn App Store Optimalisatie (ASO) en ASA.

App Store Advertising

Zoals de naam al aangeeft, richt deze term zich op het adverteren binnen de app stores. Een belangrijk kanaal voor je app aangezien 70% van de appstore-bezoekers de zoekfunctie gebruikt voor het vinden van nieuwe apps. En wist je dat bijna 65% van alle installs direct gebeurt na een zoekopdracht?

We focussen ons op de Apple App Store aangezien adverteren in de Google Play Store nog heel beperkt is.

Apple App Store cijfers

Apple Search Ads

Een van de meest effectieve manieren om je app te promoten in de Apple App Store is via Apple Search Ads (gebruik Advanced voor meer controle). Apple Search Ads is het advertentieplatform speciaal ontworpen om apps te promoten in de App Store.

Met Apple Search Ads kun je adverteren op specifieke zoekwoorden (exact of broad). Hierdoor worden je advertenties dus alleen getoond aan gebruikers die zoeken naar de door jou gekozen keywords. Het platform werkt op een cost-per-tap (CPT) model, wat betekent dat je alleen betaalt als iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. Je kunt ook een maximale cost-per-install (Apple noemt dit CPA) instellen.

De plaatsingen: waar worden mijn Apple Search Ads weergegeven?

Om te beginnen: je kan kiezen uit Search Ads Basic en Search Ads Advanced. Met Basic heb je vrijwel geen opties, Apple doet alles voor je.

Met Search Ads Advanced heb je een aantal opties. Zo kun je jouw advertenties op alle beschikbare plekken in de Apple App Store plaatsen (zie afbeelding hieronder). Daarnaast kun je de volgende aspecten aanpassen, instellen en inzien:

  • Advertentie-groepen
  • Zoekwoorden
  • Targeting
  • Budget
  • Planning
  • Creatives
  • Aangepaste rapportage

Zoveel opties… Die opties geven je controle en ruimte om te optimaliseren. Daarom raden we altijd Advanced aan en zoomen we hier in het artikel op in.

Apple Search Ads plaatsingen

De structuur van je Apple Search Ads-campagne

De structuur van je ASA-campagne is van erg belangrijk voor het behalen van optimale resultaten. Apple Search Ads biedt de mogelijkheid om campagnes in te richten op basis van verschillende doelen:

  • Merkcampagnes. Gericht op branded zoekwoorden, om ervoor te zorgen dat mensen die specifiek naar jouw merk zoeken, je app snel kunnen vinden. Voorbeeld: ‘Voetbal International’, ‘VI’ en ‘VI app’.
  • Categoriecampagnes. Deze campagnes richten zich op generieke zoekwoorden die relevant zijn voor de categorie waarin je app zich bevindt. Dit helpt je om gebruikers te bereiken die nog niet specifiek op zoek zijn naar jouw app, maar wel naar iets in dezelfde categorie. Voorbeeld: ‘Voetbal app’, ‘live scores’ en ‘voetbalwedstrijden’.
  • Concurrentencampagnes. Zoekwoorden gericht op concurrenten, zodat je de kans krijgt om potentiële gebruikers over te halen om voor jouw app te kiezen in plaats van die van een concurrent.
  • Discovery-campagnes. Deze campagnes zijn ideaal voor het ontdekken van nieuwe zoekwoorden die mogelijk relevant zijn voor je app. Dit kan je helpen om nieuwe gebruikerssegmenten te bereiken. Wij raden aan om deze campagne pas in te zetten als de andere drie geoptimaliseerd zijn.

Door je campagnes goed te structureren en te segmenteren op basis van zoekwoorden, doelgroep, en andere criteria, kun je je budget effectief inzetten en de prestaties van je campagnes nauwkeurig meten en optimaliseren.

Het type app-zoekwoorden, wat zijn de verschillen?

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende type zoekwoorden, namelijk: exact, broad en negatief. Wanneer je welk type gebruikt, verschilt. Maar eerst, wat zijn ze?

  • Exactmatch-zoekwoorden komen alleen overeen met de specifieke zoekterm of nauw verwante varianten, zoals meervouden en spelfouten. Dit leidt vaak tot minder impressies dan broad match, maar kan zorgen voor een hogere conversieratio door de verhoogde relevantie en focus.
  • Broad match biedt een bredere dekking voor relevante zoekopdrachten gerelateerd aan je zoekwoorden. Hiermee kunnen je advertenties verschijnen bij meervouden, spelfouten, synoniemen en gerelateerde zoekopdrachten. Dit kan leiden tot weergave bij minder relevante zoekopdrachten.
  • Negatieve zoekwoorden zorgen ervoor dat je advertenties niet worden weergegeven bij bepaalde zoektermen, wat zorgt voor controle op de kosten.

Bij merkcampagnes, categoriecampagnes en concurrentencampagnes gebruik je exactmatch-zoekwoorden. Waarom? Om te zorgen dat je advertenties alleen verschijnen bij zeer gerichte zoekopdrachten, en niet een andere term die wellicht niet goed bij je app past. Dit vergroot de kans dat ze relevant zijn en dat de juiste gebruikers worden bereikt.

Bij discovery-campagnes gebruik je broad match en search match. Search match is een functie van Apple die zelf zoekt naar relevante termen voor je campagne (dus zelf hoef je hier geen zoekwoorden toe te voegen).

Tip: voeg alle goed presterende zoekwoorden uit de discovery-campagne toe aan de relevante ad-groepen en sluit ze vervolgens uit als negatieve zoekwoorden.

Gebruik voor je campagnes zowel algemene als specifieke zoekwoorden:

  • Algemene zoekwoorden: bereik een breder publiek. Let op: competitiever, dus mogelijk hogere kosten.
  • Specifieke zoekwoorden: gericht op een nauwere doelgroep wat zorgt voor hogere relevantie. Let op: te specifiek kan leiden tot minder bereik.

Apple Search Ads structuur

Het belang van zoekwoordenonderzoek voor je ASA-campagne

Zoekwoordenonderzoek is de basis van zowel je ASO- als ASA-strategie. Het draait om het identificeren van de termen die jouw doelgroep gebruikt om apps te vinden die vergelijkbaar zijn met die van jou. Een grondig zoekwoordenonderzoek helpt je om de juiste zoekwoorden te kiezen voor je advertenties en tegelijkertijd je App Store Optimalisatie te verbeteren. Let bij het kiezen van zoekwoorden op:

  • Concurrentie
  • Volume
  • Relevantie

Door een goed zoekwoordenonderzoek is de kans groter dat gebruikers niet alleen op je advertentie klikken, maar ook daadwerkelijk je app downloaden.

Kies de juiste biedstrategie voor je zoekwoorden

Last but not least: je biedstrategie. Stel een dagelijks budget in. Het bedrag dat per dag wordt uitgegeven, kan variëren. Maar de maandelijkse uitgaven zullen nooit meer zijn dan het dagbudget vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal dagen in een maand. Vervolgens stel je een maximaal CPT-bod in. Apple Search Ads maakt gebruik van een CPT-prijsmodel, waarbij je dit maximale bod instelt op het niveau van de advertentiegroep. Varieer het CPT-biedbedrag per matchtype: kies een hoger bod voor exactmatch-zoekwoorden en een lager bod voor broadmatch-zoekwoorden. Waarom?

  • Agressieve biedingen voor exact match: dit zijn je belangrijkste prestatiedrivers en het meest relevant voor je campagne. Meer investering geeft je meer controle over wanneer je advertentie verschijnt
  • Pas matige biedingen toe op match en search match: deze zoekwoorden zorgen voor discovery, maar mogelijk niet voor een hoge efficiëntie zoals exact match.

Blijf op de hoogte van je keyword bids

Bid insights (te vinden onder All Keywords dashboard) helpt je concurrerend te blijven, overwogen beslissingen te nemen en je campagne te optimaliseren.

Bid strength is de beoordeling van het concurrentievermogen van je bod en wordt weergegeven als een rood, geel of groen balkje bij elk zoekwoord. Je bod is zwak (rood) en heeft een lage kans om getoond te worden, matig (geel) met ruimte voor verbetering, of sterk (groen) en goed gepositioneerd tegenover andere adverteerders.

Sterkere bids helpen je advertenties een groter deel van je doelgroep te bereiken. De bid strength wordt voortdurend bijgewerkt zolang de campagne loopt.

Custom Product Pages: gerichte landingspagina’s voor meer conversie

Custom Product Pages (CPP’s) zijn aangepaste versies van je App Store-listing. Je kunt maximaal 35 verschillende listings creëren, waarbij je de inhoud en visuals kunt afstemmen op de interesses van de gebruiker.  Door CPP’s te koppelen aan je ASA-campagnes, verhoog je de relevantie van je advertenties en dus de kans op conversie. Test en optimaliseer deze listings om de beste resultaten te behalen.

Voorbeeld van de app van Route.nl

Route.nl, de app voor het plannen van je eigen fiets- en wandelroutes, wil een specifieke doelgroep aanspreken, namelijk: hardlopers. Hiervoor hebben zij een CPP laten maken met als eerste twee previews afbeeldingen van hardlopers (deze previews zijn namelijk het belangrijkst omdat mensen ze als eerste zien). Ze draaien ads gericht op deze doelgroep die leiden naar deze landingspagina. Zo is de conversie met maar liefst 30% gestegen.

Custom Product page Route.nl app

Start nu en maak je app vindbaar!

De eerste stap is ASO en de tweede is ASA. Waarom? Je wil eerst een geoptimaliseerde winkelvermelding voordat je bezoekers aantrekt. Daarnaast kun je je focussen op overige aspecten om jouw app te promoten en conversiepercentage te verbeteren. Denk aan In-app events, Custom Product Pages (hierboven genoemd) of het A/B testen van je winkelvermelding.

ASA is een continu proces en vereist, net als ASO, regelmatige evaluatie en aanpassingen om je doelgroep te bereiken. Hoe eerder je begint hoe beter. Ga nu aan de slag met ASO en zet daarna in op ASA. Succes!

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found