Ook voor jou zijn er leerbudgetten, hier haal je deze vandaan

09/06/2020 - Daniel van der Kolk

Iedereen in Nederland heeft recht op een leerbudget al zijn veel mensen hier niet van bewust. Voor de jongste leeftijd, basis en middelbaar onderwijs, wordt dit (grotendeels) door de overheid betaald. Bij hoger onderwijs wordt de eigen bijdrage hoger, maar wordt nog steeds meer dan de helft door de overheid geregeld. Wanneer men begint met werken wordt het leerbudget echter een stuk onduidelijker. Wij zetten de 3 belangrijkste leerbudgetten voor de Nederlandse beroepsbevolking op een rijtje:

1. Leerbudgetten werkgever 

Werkgevers in Nederland reserveren vaak geld voor het opleiden van personeel, dit kan zijn in de vorm van verplichte cursussen of trainingen of contractuele leerbudgetten vermeld in je secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor overheidsinstellingen is dit bijvoorbeeld al €2500 per jaar. Vraag deze aan bij je manager HR of L&D afdeling. 

2. Leerbudgetten o&o fondsen

Opleidings- & ontwikkelingsfondsen (o&o) zijn over het algemeen sector gebonden. Zo heb je een speciaal fonds voor de bouw of luchtvaart. Werkgevers aangesloten aan zo’n fonds maken jaarlijks een bedrag over voor de algemene ontwikkeling van werknemers binnen de desbetreffende sector. Mocht jij hier gebruik van maken neem dan contact met ons op, dan brengen wij je in contact met het juiste o&o fonds.

3. Overheidssubsidies voor scholing

Ook de overheid heeft de nodige budgetten beschikbaar voor ontwikkeling en scholing. Deze worden vaak centraal beheert en bevatten 100en miljoenen euro’s gericht om de Nederlandse beroepsbevolking mee te laten gaan met de laatste ontwikkelingen. Het is echter duurder om hen werkloos thuis te laten zitten, dan hen te blijven opleiden. Aanvragen gaan via DUO, of UWV en ook hier helpen wij met het beschikbaar maken van de juiste potjes.

Bij deze drie organisaties is dus genoeg budget beschikbaar om jezelf verder te ontwikkelen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, zodat jij onbezorgd een leven lang kan blijven leren.

 

 

 

Je moet ingelogd zijn om gebruik te maken van deze functie