search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

13
juni

Vastgoed actueel

juni 13, 2024

2 views

Rabobank: huizenprijzen hoger dan piek 2022

De huizenprijzen liggen weer hoger dan het niveau van de vorige piek. De prijs van bestaande koopwoningen was in april hoger dan de piek in juli 2022. Waarschijnlijk zullen ze in 2025 verder stijgen, terwijl het aantal transacties afneemt.

Terwijl koophuizen in mei vorig jaar nog 6,2% goedkoper waren dan op de vorige piek, ligt het prijspeil inmiddels alweer 0,8% hoger. Jaar-op-jaar steeg de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 7,5%. Tussen april 2023 en april 2024 werd de gemiddelde verkochte koopwoning ruim € 30.000 duurder.

Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank. Daarmee komt hun voorspelling van eind vorig jaar uit dat de huizenprijzen dit jaar de piek van 2022 zouden evenaren. Ook ABN Amro waagde zich aan die voorspelling.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kortere dip, sneller herstel huizenprijzen

De afkoeling van de woningmarkt en het daarop volgende herstel heeft daarmee minder dan twee jaar geduurd. Het ‘herstel’ van de markt gaat dit keer een stuk sneller dan bij eerdere periodes van afkoeling, en de huizenprijzen zijn de afgelopen twee jaar bovendien minder sterk gedaald. Vanaf 2008 daalden de huizenprijzen met 21%, waarna het tot 2018 duurde voordat een nieuw prijsrecord werd gevestigd. Na 1978 daalden de huizenprijzen zelfs met 35% en moest nog langer worden gewacht op een nieuw prijsrecord: dat kwam pas in 1993, melden de Rabobank-economen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: CBS/Kadaster, bewerking RaboResearch

Eerder dit jaar werd al een nieuw record bereikt volgens het CBS https://vastgoedactueel.nl/huizenprijs-tikt-nieuw-record-aan-transacties-nemen-toe/. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 6,7 %, en met 5,2% in 2025. Het tempo van prijsstijgingen neemt naar verwachting af doordat de loonstijging afvlakt. Die loonstijging is volgens de onderzoekers de belangrijkste oorzaak voor de snelle stijging van de huizenprijzen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Ten opzichte van het vorige kwartaalbericht heeft Rabobank de prijsverwachting voor dit jaar iets verhoogd, terwijl de verwachtingen voor volgend jaar juist iets zijn getemperd. Vorig kwartaal ging de bank nog uit van prijsstijgingen van 6,2% in 2024 en 6,3% in 2025.

Daling aantal transacties verwacht

De verkopen van bestaande koophuizen trekken sinds begin dit jaar langzaam maar zeker aan. In jaar tussen mei 2023 en april 2024 wisselden 189.280 huizen van eigenaar. Dat waren er iets meer dan tussen mei 2022 en april 2023. Voor dit jaar gaat Rabobank uit van 188.000 woningverkopen, gevolgd door 182.000 transacties in 2025.

Tekst gaat verder onder grafiek

Dat er relatief weinig bestaande koophuizen worden verkocht, komt doordat er weinig huizen te koop komen te staan. Momenteel staan er ongeveer 30.000 woningen te koop bij NVM-makelaars, en dat is ongeveer een derde minder dan op de piek in het laatste kwartaal van 2022. Het aantal transacties is wel minder laag dan op basis van het aantal te koop staande huizen kan worden verwacht.

In het eerste kwartaal wisselden huizen gemiddeld binnen 34 dagen van eigenaar. Dat is ver beneden het langjarige gemiddelde van 84 dagen. Naar verwachting droogt de markt de komende tijd verder op, en ook in sterkere mate dan waar Rabobank begin dit jaar nog van uitging.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found