Artikel
30
mei
Stappenplan Agile werken: 5 stappen voor actie in de taxi!
Hoe ga je nou over van Agile theorie naar het uitvoeren in de praktijk? En hoe voorkom je dat je het dood denkt? In deze blog leggen we het uit, en geven we je een stappenplan voor Agile werken. Want: “Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap.” – Lao Tse, Chinees filosoof, ca. 600 v.C.
Agile in de praktijk?
‘Wij werken Agile’. Dat hoor je tegenwoordig vaak, in allerlei organisaties. Er wordt volop gescrumd en gekanband, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Velen worstelen met het in de praktijk brengen van het Agile gedachtegoed. En dat is goed te begrijpen, want de theorie is mooi, goed doordacht en gaat uit van een perfecte situatie. Als een perfect gebouwd zeilschip, met een mooie stroomlijn, strak getuigd en blinkend afgewerkt waar je perfect mee kunt zeilen onder perfecte omstandigheden. Maar zodra je het schip te water laat, blijkt de praktijk toch lastiger. Hoe ga je om met hoge golven, plotselinge stormvlagen en grotendeels onzichtbare ijsbergen?
We denken het dood
We zijn vaak geneigd om in die grote boze buitenwereld terug te vallen op de denkwijze van de ‘oude’ watervalmethode, waarbij we van tevoren een gedegen plan opstellen en niks aan het toeval overlaten. Geheel in lijn met het aloude credo: ‘Bezint eer ge begint’. En daar is op zich niks mis mee. Totdat we erin blijven hangen. Nog maar een vergadering. Nog maar een stapje dieper de risico’s analyseren. Nog maar eens door de planning heen. Misschien ken je de term ‘Analysis paralysis’, vrij vertaald in het Nederlands: We denken het helemaal dood. En waarom? Omdat dat lekker veilig is. Zolang we nog aan de wal liggen hebben we geen last van hoge golven of onverwachte stormvlagen in onze zeilen. We kunnen nóg eens de koers op de kaart uitzetten en de getijdentabel doorlopen en het materiaal controleren en… we komen nergens.
Hoe dan wel?
Om dit patroon te doorbreken, moeten we uit onze veilige haven (comfortzone) varen en in actie komen. Het Agile manifesto geeft hier houvast; er zijn meerdere waarden en principes uit het manifesto die je hiermee op weg kunnen helpen. Laten we er een uitkiezen: “Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel.” (Overigens een best wel on-eenvoudige manier om te zeggen: “Het is essentieel om zo min mogelijk te doen”). Lees hem nog een keer en laat hem even bezinken; we willen dus zo min mogelijk doen en toch ergens komen. Nou ben ik er geen voorstander van om dan maar helemaal geen koers meer uit te zetten, maar we kunnen wel met een hoop minder toe dan we geneigd zijn te doen.
Om het praktisch te maken, de remedie is: Denk kort en goed na over het doel, bedenk de eerste stap, en voer die uit. Zonder nóg meer nadenken of discussies. Het hoeft niet perfect, het moet in beweging. En ja, dat kan soms spannend zijn. De omslag van denken naar doen is daarbij cruciaal. Anders kom je nooit de haven uit. En als die eerste stap te groot lijkt, maak hem dan kleiner. Maar gebruik het niet als excuus om hem niet te zetten.
Dus: Trossen los en steek van wal. Het is heerlijk om de wind de zeilen te voelen pakken. Het zal je verbazen hoe je bijna als vanzelf vooruit gaat.
Stappenplan voor Agile werken
Omdat dit zo moeilijk is, heb ik het stappenplan ‘Actie in de taxi’ geschreven om voor Agile werken. Het is op elk niveau toepasbaar, of het nu over een meeting gaat, een project of het inrichten van een portfoliostructuur.
1. Stel een duidelijk doel.
2. Brainstorm wat de mogelijke stappen of onderdelen zijn (timebox!).
3. Prioriteer. Wat doe je wel en wat dus niet.
4. Maak het klein: Wat is de allereerste stap.
5. Zet die eerste stap.
Repeat!! (zorg dat de boot blijft varen)
Zet het op een tegeltje, hang het boven je bed, maar beter nog: Ga het gewoon doen! Veel succes!
Naar aanleiding van dit artikel nieuwschierig geworden hoe wij jouw organisatie verder kunen helpen met het praktiseren van het Agile gedachtegoed? Neem contact op via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195 en we helpen je graag verder.
Ook interessant:
What's your reaction ?
Follow us on Social Media
Recent posts
October 01, 2024
Dit zijn ze: de voordelen van DevSecOps
October 01, 2024
In deze situaties gebruik je een aangetekende brief
October 01, 2024
Hoe ondertiteling je video’s wereldwijd toegankelijker maakt
October 01, 2024
Herstructureren? 5 handige tips voor jouw IT-afdeling
October 01, 2024
Employer branding uitgelegd: wat is het en wat levert het op?
Comments (0)
No reviews found
Add Comment