search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

08
augustus

Horeca Magazine

augustus 08, 2024

2 views

Toegankelijkheid in de horeca: dit zijn de regels

Hoe toegankelijk is je restaurant, hotel of café? Als eigenaar wil je een gastvrije ervaring bieden, maar zonder passende maatregelen kan niet iedereen jouw zaak bezoeken. Als je jouw horecazaak gaat bouwen of verbouwen, moet je als eigenaar aan enkele normen voldoen bij een vergunningsaanvraag. In dit artikel lichten we een aantal van deze normen uit.

Algemene voorschriften

Bestaande gebouwen hebben geen verplichting tot aanpassing. Als het gebouw al bestond vóór 1 maart 2010 en je geen vergunningsplichtige werkzaamheden uitvoert, hoef je geen rekening te houden met de toegankelijkheidsregelgeving.

Voor openbare ruimtes gelden voorschriften voor een toegankelijke indeling, zodat deze geschikt zijn voor mensen die gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel. Bij minder dan 150 vierkante meter aan horecaruimte zijn er normen voor de toegang en het toegangspad. Zo moet het gangpad minstens 150 centimeter breed zijn.

Voor ruimtes tussen 150 tot 400 vierkante meter zijn er regels voor de begane grond. Heeft een bovenverdieping een publieke functie? Dan moeten zowel de verdieping zelf als de weg ernaartoe ook toegankelijk zijn.

Als het horecagebouw meer dan 400 vierkante meter binnenoppervlakte heeft, moet de vergunningsaanvraag volledig voldoen aan alle bovengenoemde normen.

Draaideuren en alternatieven

Hebben klanten normaal toegang via een draaideur? Dan moet er een alternatief zijn voor mensen met een handicap, tenzij de draaideur geschikt is voor gebruik door personen met een handicap.

Aangepaste toiletten

Als je een vergunning aanvraagt voor een nieuw gebouw of het verbouwen van een bestaand gebouw, moet in elk toiletblok tenminste één aangepast toilet aanwezig zijn. De ruimte van het toilet moet na afwerking minstens 1,65 meter bij 2,20 meter zijn.

Liften en hellingen

Heeft je gebouw meerdere verdiepingen en moet er volgens de vergunningsaanvraag een lift aanwezig zijn? Zorg ervoor dat de lift voldoet aan de toegankelijkheidsnormen:

  • De lift moet een afgesloten ruimte hebben, behalve als het om een verticale plateaulift gaat.
  • Voor de lifttoegang moet een vrije en vlakke draairuimte zijn.
  • Liften in een afgesloten koker moeten automatische deuren hebben.

Heeft de openbare ruimte een niveauverschil van 1 tot 18 centimeter? Dan moeten deze op zijn minst met een overloop overbrugd kunnen worden. Bij niveauverschillen van meer dan 18 centimeter moet je kiezen voor een trap met helling of een trap in combinatie met een lift. 

Iedereen overal

Er worden in België steeds meer initiatieven opgezet voor toegankelijke ruimtes, zoals Iedereen Overal. Op deze website vind je een overzicht van toegankelijke eet- en drinkgelegenheden, iedereen kan genieten van een leuk uitje en een heerlijke maaltijd.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found