search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

22
juli

Frankwatching

juli 22, 2024

1 views

Waarom jij met purpose-driven marketing écht impact maakt

Het is niet langer genoeg voor merken om alleen producten en diensten aan te bieden. Consumenten en werknemers eisen dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen en een positieve impact hebben op de maatschappij. Dit heeft geleid tot een verschuiving naar purpose-driven marketing, waarbij het ‘waarom’ achter wat een bedrijf doet, steeds belangrijker wordt.

Purpose-driven marketing gaat niet over het pushen van producten, maar over het uitdragen van een missie die resoneert met de waarden en verlangens van de doelgroep.

In dit artikel deel ik hoe purpose een kerncomponent van moderne marketingstrategieën is geworden, welke voordelen het biedt, en hoe jij als marketeer deze strategie effectief kunt implementeren om niet alleen economisch, maar juist maatschappelijk succes te behalen.

De kern van purpose-driven marketing

De ‘waarom’-vraag is steeds belangrijker voor organisaties. Waarom doe je wat je doet, en hoe vertaalt dit zich naar waarde voor zowel klanten als je organisatie zelf? Deze focus op purpose wordt steeds meer gezien als de kern van een succesvolle marketingstrategie en vormt de basis voor het marketingteam van de toekomst. Purpose-driven marketing is geen voorbijgaande trend, maar een essentiële strategie voor moderne bedrijven.

Voordelen van een duidelijke purpose

Bedrijven die een duidelijke purpose omarmen, en deze integreren in hun cultuur en strategie, zien vaak:

  • een significante verbetering in werknemersbetrokkenheid;
  • een versterkt werkgeversmerk;
  • een grotere aantrekkingskracht op zowel klanten als investeerders.

Het gaat niet alleen om het opstellen van een mooie missieverklaring, maar vooral om het verankeren van purpose in alle facetten van de bedrijfsvoering, van productontwikkeling tot klantinteracties en bedrijfsstrategieën.

De stijgende vraag naar purpose-driven bedrijven

Bedrijven en consumenten zoeken steeds vaker naar merken met een duidelijke purpose en waarden waarin ze zich kunnen herkennen, zoals duurzaamheid, inclusiviteit, privacy en ethiek. Als marketeer kun je met purpose-driven marketing niet alleen richting en betekenis bieden, maar ook een concurrentievoordeel behalen bij het aantrekken en behouden van talent. Vooral onder jongere generaties die sterk hechten aan ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Onderzoek van Salesforce bevestigt dit: 80% van de medewerkers wil impact maken in hun werk. Dit benadrukt het belang van een purpose-driven benadering in employer branding.

Voordelen van purpose-driven marketing

De voordelen van purpose-driven marketing zijn enorm.

  • Verbeterde werknemersbetrokkenheid: werknemers zijn gemotiveerder en loyaler wanneer ze zich verbonden voelen met de purpose van hun werkgever.
  • Sterker employer brand: een duidelijke purpose maakt je organisatie aantrekkelijker voor potentiële werknemers.
  • Grotere aantrekkingskracht op klanten en investeerders: merken met een sterke purpose trekken meer klanten aan die zich identificeren met de waarden van je bedrijf.

Hoewel purpose-driven marketing tal van voordelen biedt, kunnen bedrijven te maken krijgen met het risico van greenwashing en de uitdaging om meetbare resultaten van purpose-initiatieven aan te tonen.

Purpose-driven marketing wordt steeds belangrijker voor bedrijven, medewerkers en klanten bron: SewCreamStudio / Shutterstock

Het belang van ‘waarom’ en ‘impact’

Werknemers reflecteren steeds vaker op hun impact op de wereld en hun werk, blijkt uit onderzoek van Gartner. Daarom verschuift de focus in marketing: van technologie naar mensen en emoties, van profielen naar klantvertegenwoordiging binnen je organisatie. Creativiteit en menselijkheid zorgen voor echte merkrelevantie, vooral bij jongere generaties zoals Gen Z. Als B2B-bedrijf moet je helder communiceren over je maatschappelijke missie en je bijdrage aan een betere wereld.

Beter presteren met purpose

Onderzoeken tonen aan dat bedrijven met een duidelijke purpose beter presteren op de lange termijn. Zo heeft Stichting Management Studies, een onderdeel van VNO-NCW, in hun rapport ‘De winst van purpose’ aangetoond dat bedrijven met een heldere purpose significant betere prestaties leveren. Dit rapport benadrukt het belang van vertrouwen, impact en duurzame relaties, waarbij purpose als leidend principe en groeimotor wordt gezien. Het succes van een purpose-gedreven aanpak ligt in de authentieke en consistente toepassing ervan in je organisatie.

Integratie van purpose in bedrijfsstrategie

Als marketeer kun je duurzaamheid bevorderen door te laten zien hoe jouw producten bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot. Daarnaast is het belangrijk om te communiceren over jouw bijdragen aan de circulaire economie, door bijvoorbeeld het benadrukken van recyclingprogramma’s en duurzame productieprocessen.

Zet je ook actief in voor maatschappelijke projecten door deze initiatieven te promoten via je marketingkanalen. Dit draagt niet alleen bij aan het merkbeeld, maar ook gelijkgestemde klanten en werknemers aantrekt.

Integreer de purpose in je organisatie

Sleutelpunten voor de integratie van purpose in je organisatie zijn:

  • Focus op de lange termijn en de redenen achter je acties.
  • Veranker purpose in modellen, templates en KPI’s.
  • Maak purpose een centraal onderdeel van je talentstrategie voor duurzaam succes.

People, planet, profit

Het triple P-principe (people, planet, profit) biedt een kader voor purpose in je organisatie, waarbij een balans wordt gezocht tussen menselijk welzijn, milieueffecten en financiële winst. Het nastreven van purpose brengt voordelen, zoals verbeterde werknemersbetrokkenheid en een sterker werkgeversmerk. Maar het brengt ook uitdagingen, zoals het risico van ‘greenwashing’ en de noodzaak van meetbare resultaten voor purpose-initiatieven.

People, planet, profit bron: KYTan / Shutterstock

Het stimuleren en betrekken van leiderschap

Leiderschap speelt een cruciale rol bij het definiëren en uitdragen van purpose. Als leider moet je niet alleen de purpose formuleren, maar ook zorgen voor een cultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om bij te dragen aan de purpose en er trots op te zijn.

Leiders die zelf geloven in de purpose van hun bedrijf en deze consistent uitdragen, inspireren anderen en zetten de koers uit voor duurzame groei en impact. Het is essentieel dat purpose wordt geïntegreerd in de gehele organisatie, waarbij jij als marketeer bijvoorbeeld duidelijk communiceert wat je maatschappelijke missie is en hoe je bijdraagt aan een betere wereld.

7 concrete stappen voor richting en houvast

Als marketeer kun je verschillende stappen ondernemen om de intrinsieke motivatie van je organisatie te versterken:

  1. Evalueer de huidige bedrijfscultuur om te begrijpen hoe purpose wordt ervaren en ingezet.
  2. Werk samen met de leiders om de purpose te versterken of een nieuwe te ontwikkelen die aansluit bij de kernwaarden en activiteiten van jouw organisatie.
  3. Implementeer purpose actief in je marketing om de betekenis ervan helder te communiceren.
  4. Monitor en rapporteer de resultaten van purpose-gerelateerde initiatieven om vooruitgang en de noodzaak van aanpassingen te identificeren.
  5. Stimuleer een voortdurende dialoog over purpose, zorg ervoor dat het levend blijft binnen de organisatie.
  6. Integreer purpose in je talentstrategie voor langdurige betrokkenheid en impact.
  7. Beoordeel je impact niet alleen financieel, maar ook op maatschappelijk vlak.

Purpose als doorlopende reis

Purpose is geen eindbestemming, maar een voortdurende reis. Het is een dynamisch en levend onderdeel van je bedrijf dat blijft evolueren en zich aanpast aan de wereld om ons heen. Blijf vragen stellen, blijf leren en blijf je verbinden met de mensen die je bedient.

Door purpose centraal te stellen in je strategie en bedrijfsvoering, opereer je als organisatie niet alleen succesvol in de hedendaagse bedrijfswereld, maar creëer je ook een positieve impact op de wereld om je heen.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found