Artikel
22
juli
Zó ervaren HR-professionals de employee experience [onderzoek]
Als HR de afdeling is die de employee experience(EX)-kar trekt, hoe staat het dan met hun eigen ervaring? De EX is het dynamische samenspel van persoonlijke kenmerken en de omgeving. Hoe je je werkomgeving beoordeelt, hangt af van wie je bent en hoe je je voelt. Als we deze samenhang niet onderkennen ontstaat er een eenzijdig beeld van de employee experience. Hoe ervaart de HR-professional het werk en leven?
Begin 2024 is een groot onderzoek gehouden naar de medewerkerservaring (employee experience) van HR-professionals. Maar liefst 158 deelnemers deden mee aan het onderzoek georganiseerd door Welliba en HXWork. In dit onderzoek zijn de sterke en minder sterke punten onderzocht van HR-professionals en wat hen motiveert demotiveert.
Verbinding & zelfwaardering
HR-professionals waarderen en ervaren een goede verbinding met anderen. Ze zijn een echte kracht in het opbouwen en onderhouden van relaties. HR blijft mensenwerk: het optreden als mediator tijdens een arbeidsconflict, het adviseren over ontwikkel- en trainingsmogelijkheden, het aannemen en onboarden van nieuwe medewerkers, allemaal taken die een beroep doen op contactuele en empathische vaardigheden. Het is ook een talent dat je kunt gebruiken om relaties op te bouwen en te onderhouden met andere afdelingen. HR als bruggenbouwer dus. Voor thema’s als EX een belangrijke taak, want EX vergt nauwe samenwerking tussen afdelingen HR, facilitair, IT en communicatie om zo de perfecte medewerkerservaring te ontwikkelen.
Een ander sterk punt is zelfwaardering: de mate waarin iemand optimistisch is en een positieve toekomst voor zichzelf ziet. De HR-professional is ervan overtuigd dat ze zichzelf kunnen verbeteren en richten zich op de sterktes in plaats van tekortkomingen. Dit is ook een eigenschap die belangrijk is voor het bouwen van gezonde relaties met anderen en voor persoonlijk welzijn.
Doelen bereiken en werkdruk monitoren
Als HR-professionals worden gevraagd wat nog beter kan, blijkt dat vooral rustig blijven in lastige situaties. Als de werkdruk toeneemt of tijdens een moeilijke taak. Ook het stellen van doelen en het vasthouden aan het bereiken van deze doelen is een aandachtspunt. Er kan een gebrek aan focus ontstaan door een te hoge werkdruk, vermoeidheid of een situatie in de privésfeer. Maar ook als er steeds nieuwe taken of vraagstukken bijkomen. HR-managers moeten goed in de gaten houden wat de werkdruk van het team is en hen waar mogelijk helpen met het stellen van prioriteiten.
HR-professionals houden van hun werk
De HR-professionals die aan het onderzoek hebben meegedaan, houden echt van hun werk. Zij vinden het motiverend om voldoende controle te hebben over hoe, waar en wanneer het werk wordt gedaan (84% benoemde autonomie en flexibele werkregeling als motivator). Het gaat niet alleen over de mogelijkheid om thuis te werken, maar ook over de mate waarin de HR-professional prioriteiten kan stellen en de vrijheid die wordt ervaren om het werk te doen op een zelfgekozen manier. Het HR-werk wordt als waardevol beschouwd. Het draagt bij aan positieve resultaten van anderen en aan het bereiken van de doelen van de organisatie. Maar HR-werk is ook een weerspiegeling van waar HR-professionals goed in zijn, volgens het onderzoek.
Top-down communicatie demotiveert
Hoewel de HR-professional van het werk houdt, is er een punt waar zij zich aan storen. Het is de top-down communicatie die het meeste demotiveert. Zij vinden het belangrijk dat de communicatie relevant, tijdig en duidelijk is. Je kunt het beste idee of de beste strategie hebben, maar als je anderen niet kunt overtuigen je visie te volgen, zal je invloed en impact afnemen.
Effectieve top-down communicatie gaat over het luisteren naar medewerkers en begrijpen welke communicatie zij willen ontvangen. Het zorgt ervoor dat je sneller instemming krijgt voor beslissingen en voor een gedeeld begrip over afdelingen heen. HR is een afdeling die de gevolgen van slechte top-down communicatie voelt. Niet alleen zorgt het voor ontevredenheid, onduidelijkheid en soms ook onzekerheid bij HR zelf, maar ook bij medewerkers in het algemeen. Dit zijn allemaal dingen die de employee experience een flinke dreun kunnen geven.
Het is aan HR om bij te dragen aan verbetering. Er kan kort onderzoek worden gedaan naar de communicatiebehoeften van medewerkers, naar hun voorkeuren voor communicatiekanalen. HR en de afdeling communicatie kunnen focusgroepen organiseren om feedback en ideeën te krijgen.
Er is nog een ander probleem dat de EX van HR-professionals belemmert. De toename van hybride werkvormen lijkt het belang van heldere processen en toegankelijkheid van informatie te hebben verhoogd. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor HR, zo blijkt uit onderzoek. HR kan hier ook zelf het voortouw nemen in het onderzoeken van de belangrijkste problemen en oplossingen.
De employee experience van HR-professionals ligt lager dan die van andere medewerkers
De employee experience van HR-professionals blijft volgens het onderzoek steken op 105 terwijl andere medewerkers een score van 111 behalen (de schaal loopt van 70-130). HR-professionals hebben dus een lagere EX! Hoe kun je nu het voortouw nemen als de EX lager ligt dan voor andere groepen? Maar niet getreurd: iedereen kan zijn of haar EX verbeteren. Als je zicht krijgt op de factoren die invloed hebben op een positieve of negatieve ervaring en tips en adviezen krijgt om aan de slag te gaan dan kun je je eigen EX flink opkrikken. In dit Frankwatching-artikel vertelt Renate meer over zelfinzicht.
Verbeter de employee experience, start bij HR
HR heeft een uiterst belangrijke rol als het gaat om het meten en verbeteren van EX in de organisatie, maar de eigen EX ligt lager dan we zouden verwachten. Dat betekent dat HR er goed aan doet om ook eens aandacht te besteden aan het eigen team. Iets dat HR misschien wel te weinig doet, omdat zij zich vooral richt op het verbeteren van de ervaring van anderen?
What's your reaction ?
Follow us on Social Media
Some Categories
Recent posts
September 06, 2024
Hoe thuiswerken de vraag naar corporate vastgoed verandert
August 15, 2024
Slechts zeer klein deel bedrijven is al klimaatneutraal
August 13, 2024
Van SEO-content naar helpful content: benut deze kansen
August 13, 2024
De basisprincipes voor gebalanceerd kleurgebruik op je website
August 13, 2024
Copilot: tips & trucs om deze Microsoft-assistent voor je te laten werken
Comments (0)
No reviews found
Add Comment