search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

26
april

Bouw Wereld

april 26, 2024

3 views

Keuze en installatie van een warmtepompleiding

Een warmtepomp is een duurzame keuze voor het verwarmen van een woning en is een ideale combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming. Voor het installeren van de warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met de juiste diameter van de warmtepompleiding.

Belang van de juiste diameter

Een warmtepomp heeft een lagere aanvoertemperatuur (gemiddeld 35 graden) dan een cv-ketel (gemiddeld 65 graden), waardoor er 3,5 à 4 keer zoveel water verpompt moet worden. Om deze hoeveelheid water te verpompen is de juiste diameter van de warmtepompleiding van belang, ook om geluidshinder te voorkomen en maximaal rendement te behalen.

Bij de meeste warmtepompen is de ideale warmtepompleiding voor een optimale watertoevoer de Multitubo meerlagenbuis met een diameter van 40mm. Deze warmtepompleiding van Multitubo biedt aanvullende voordelen door de composiet samenstelling van kunststof en metaal. De warmtepompleiding is geluiddempend, zeer druk- en temperatuurbestendig, volledig corrosiebestendig en zuurstofdicht. Ook is er weinig drukverlies door het gladde buisoppervlak aan de binnenzijde. Dit maakt de Multitubo meerlagenbuis een ideale keuze als warmtepompleiding. De warmtepompleiding en aanvullende accessoires zijn beschikbaar bij Benem. Benem biedt ook de mogelijkheid om een perstang te huren voor de installatie van de warmtepompleiding.

Installatie van de warmtepompleiding

De buizen van de warmtepompleiding kunnen door middel van perskoppelingen met elkaar worden verbonden. De perskoppelingen van Multitubo zijn verkrijgbaar als kunststof, messing en messing vertinde koppeling en gegarandeerd lekvrij.

Voor het installeren van de perskoppeling zijn een kniptang, ontbramer, perstang en de juiste persbek nodig. Voor de warmtepompleiding met een diameter van 40mm gebruik je een perspek met persprofiel U. Bepaal eerst de juiste lengte van de warmtepompleiding. Deze kan door middel van een speciale buiskniptang op maat worden geknipt, om te voorkomen dat het uiteinde wordt beschadigd.

Daarna kan een ontbramer voor een meerlagenbuis worden gebruikt om de uiteinden van de warmtepompleiding te ontbramen. Zo kan de warmtepompleiding gemakkelijk in de koppeling worden gestoken, zonder de afdichtingen te beschadigen. Het is belangrijk dat de warmtepompleiding na het ontbramen volledig glad is, voordat de perskoppeling over de ontbraamde warmtepompleiding wordt geschoven. Let bij het plaatsen van de perskoppeling op dat de perskoppeling goed geplaatst wordt over de warmtepompleiding; het wit van de warmtepompleiding moet zichtbaar zijn door het gaatje in de pershuls.

Na het plaatsen van de perskoppeling kan de koppeling geperst worden. Hiervoor wordt de persbek zorgvuldig om perskoppeling van de warmtepompleiding geplaatst, waarbij de contouren nog volledig aansluiten en goed in de persbek liggen. Tot slot kan de warmtepompleiding getest worden met een persapparaat om te garanderen dat hij lekvrij is. Zorg er dan wel voor dat het leidingssysteem gevuld is met water en volledig is ontlucht, voordat hij wordt afgeperst.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found