search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

10
mei

TWST

mei 10, 2024

2 views

De vliegende keep baas: Flexibiliteit of Onvoorspelbaarheid?

Huib Ribbens beschrijft een aantal managementstijlen. Hoe herken je ze? En hoe ga je er als leidinggevende (én als medewerker) mee om….

Stel je voor: je werkt aan een belangrijk project met strakke deadlines. Op maandag moedigt je leidinggevende je aan om eens een interessante creatieve richting in te slaan. Maar tegen woensdag is het ineens alle hens aan dek omdat eerst alle cijfers moeten kloppen. Donderdag eindigt met een informele bijeenkomst waar je leidinggevende vol lof over jouw bijdrage spreekt. Maar op vrijdag krijg je een mail met onverwachte kritiek op het werk dat eerder zo werd geprezen. Welkom in de wereld van de ‘Vliegende Keep Baas’.

Definitie van de Vliegende Keep Baas

De term ‘vliegende keep’ wordt vaak gebruikt in voetbal, waar de keeper schakelt tussen verdedigen en mee aanvallen. Echter, in een leiderschapscontext verwijst het naar een stijl die wordt gekenmerkt door inconsistentie en onvoorspelbaarheid. Dit type leider past zijn of haar stijl niet strategisch aan op basis van situaties of teambehoeften, maar laat leiderschaps-beslissingen bijvoorbeeld afhangen van wie hij/zij door de dag heen spreekt, persoonlijke stemmingen, voorkeuren en tijd.

Waar is het goed voor?

Op het eerste gezicht kan deze flexibiliteit als een voordeel worden gezien, vooral in omgevingen die zich snel ontwikkelen en waar snel schakelen noodzakelijk is. Het kan innovatie stimuleren en zorgen voor een losse, informele werksfeer.

Wat zijn de risico’s?

De keerzijde is significant. Onvoorspelbaarheid leidt tot verwarring, verminderde vertrouwen en onzekerheid binnen het team. Het ondermijnt de helderheid over verwachtingen en verantwoordelijkheden, wat essentieel is voor effectieve samenwerking en het behalen van doelen. Teams raken gedemotiveerd wanneer de richting onduidelijk is en ze het gevoel hebben dat hun inspanningen niet consistent worden gewaardeerd.

In welke organisaties is dit herkenbaar?

Deze leiderschapsstijl kan in elke organisatie voorkomen, maar is vooral zichtbaar in start-ups en kleine bedrijven waar formele leiderschapsstructuren en -processen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ook in creatieve sectoren waar veel waarde wordt gehecht aan individuele expressie en flexibiliteit, kan deze stijl opduiken.

Wat moet je doen als je met zo’n baas te maken hebt?

Communicatie is de sleutel. Het is belangrijk om open en eerlijk je zorgen te uiten en om duidelijkheid te vragen over verwachtingen en prioriteiten. Backbriefing kan daarbij helpen. Backbriefing is eigenlijk een soort van “laat me even checken of ik het goed heb” mailbericht. Stel, je leidinggevende geeft je een taak en in plaats van gewoon ja te knikken en weg te lopen. Stuur je hem of haar kort daarna een kort mailberichtje met wat jij denkt dat de opdracht en het gewenste resultaat is. Het is een slimme manier om ervoor te zorgen dat je echt snapt wat er van je verwacht wordt, meteen te checken of er geen misverstanden zijn en je kunt erop terugvallen als er toch onduidelijkheid ontstaat.

Conclusie

De ‘Vliegende Keep Baas’ leiderschapsstijl onderscheidt zich door zijn onvoorspelbaarheid en lijkt in eerste instantie een blijk van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Echter, het gebrek aan consistentie en betrouwbaarheid kan schadelijk zijn voor teamdynamiek en prestaties. Het is cruciaal voor leiders om een balans te vinden tussen flexibiliteit en betrouwbaarheid, en voor teamleden om proactief te communiceren en helderheid te zoeken in hun rol en doelstellingen. Het is niet hetzelfde als situationeel leiderschap, dat een bewuste aanpassing van leiderschapsstijlen aan de situatie vereist, met het oog op het maximaliseren van zowel de prestaties van het team als de ontwikkeling van individuele teamleden.

Lees ook meer over de andere bazen:

De coachende baas: laat je team bloeien

De Laissez-Faire baas: Laat je team vliegen!

De micromanagement baas

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found