Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

10
maart

Daniel van der Kolk

maart 10, 2022

4 views

5 Kansen voor een goed presterende hybride organisatie  


 

Hybride werken is in een stroomversnelling terecht gekomen door het gedwongen thuiswerken van de afgelopen 2 jaar. Dit betekent niet alleen dat de werkomgeving is veranderd voor individuen, maar vereist ook een nieuwe aanpak voor werkgevers. Hoe zorg je ervoor dat jouw workforce optimaal presteert in een hybride samenstelling?

Inkoppertje; creëer ook thuis een goede werkomgeving voor je personeel.

De werkomgeving heeft direct impact op de productiviteit van medewerkers. Iedereen verkeert hier in een andere situatie. Maak daarom persona’s van je werknemers. Hierin zul je een variëteit ontdekken van benodigdheden en wensen binnen je organisatie. Faciliteer medewerkers in hun behoeften om ook thuis productief te zijn. Denken kan je aan onkostenvergoeding, ergonomisch meubilair om aan te werken, goede koffie voor thuis, extra virtuele bijeenkomsten of stimuleer activiteiten bij je medewerker in de buurt. Blijf daarnaast monitoren of medewerkers het thuis prettig blijven vinden om te werken, dit kan namelijk ook veranderen door omstandigheden.

Kletsen bij het koffieapparaat; maak beleid voor wanneer je naar kantoor komt.

Thuiswerken zorgt ervoor dat je in mindere mate zicht hebt op wat werknemers de hele dag uitvoeren. Daarnaast is het ook moeilijk om in te zien of het goed gaat met de verschillende teams. Bepaal samen met de managers welke werkzaamheden thuis uitgevoerd kunnen worden en welke werkzaamheden beter op kantoor kunnen plaatsvinden. Neem hier niet alleen de commercie mee, maar houd ook rekening met de mentale en fysieke benodigdheden van een individu. Het is belangrijk om ook buiten te komen en mensen face-to-face te spreken.

Denk breed en pak je kans om internationaal talent aan te trekken

Hybride werken maakt het voor sommige organisaties ook mogelijk om de talentpool te vergroten. Het maakt namelijk niet meer uit of iemand 100m van je vandaan thuiswerkt of dat iemand 100km verderop zit. Schaarse profielen kan je nu wellicht makkelijker in het buitenland vinden. Zorg hierin wel dat je een goede onboarding en interne communicatie hebt. Je kan iemand namelijk moeilijker naar kantoor laten komen. Besteed ook aandacht aan het onderwerp diversiteit en inclusie.

Blijf de dialoog met je teams voeren; meer voortgangs- / ontwikkelgesprekken

De organische gesprekken op kantoor nemen enorm af wanneer er vanuit huis gewerkt wordt en frustraties nemen snel toe wanneer mensen elkaar niet (echt) in de ogen kunnen kijken. Plan als manager dus vaker voortgangs- en ontwikkelgesprekken in. Dit hoeft niet altijd officieel, soms voldoet een (digitale) koffie ook om erachter te komen hoe het met iemand gaat.

Daarnaast vraagt het hybride werken ook om een andere leiderschapsstijl. Leidinggeven op afstand is een vak apart. Micro-managen heeft hierin geen zin en toch zul je zicht moeten krijgen op de activiteiten die worden uitgevoerd door je team. Een duidelijke strategie waarin je als manager duidelijk kaders stelt werken hierin goed. Bied je team structuur door het inlassen van dagelijkse / wekelijkse stand-ups, verdeel duidelijk taken en stel hierin deadlines.

Nieuwe vormen van leren; minder peer learning

De meeste mensen zijn bekend met het 70-20-10 model wat vaak toegepast wordt bij leren en ontwikkelen. 70 procent leer je on-the -job, 30 procent van anderen en 10 procent door middel van trainingen en opleidingen. Je voelt het al aankomen, door het veelzijdige thuiswerken zal er minder on-the-job geleerd worden en ook een stuk minder van collega’s. Ben hiervan op de hoogte en organiseer proactief activiteiten om je medewerkers verder te laten ontwikkelen. Dit hoeft niet perse op locatie, er zijn ook vele andere leervormen mogelijk.

Het hybride werken levert nieuwe uitdagingen op maar ook zeker kansen. Richt je organisatie hierop in. Op korte termijn lijkt dit wellicht soms omslachtig, maar op lange termijn ga je hier zeker de vruchten van plukken.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found