search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

30
november

Lian de Snoo

november 30, 2023

27 views

Aantal faillissementen stijgt in september 2023

Stijging van het aantal faillissementen 

Volgens deze cijfers van het CBS zijn er in september 9% meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus. In absolute cijfers gaat dat om 25 meer bedrijven. Deze stijging is al sinds begin 2023 gaande. In de eerste 3 kwartalen van 2023 zijn er 60% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode in 2022.  

Het aantal faillissementen is vooral gegroeid in de specialistische zakelijke dienstverlening (Bijvoorbeeld: advisering of onderzoek). Binnen deze sector zijn er in totaal 50 faillissementen uitgesproken, dat zijn er 26 meer dan in augustus. Daar tegenover zijn er in de Landbouw en Visserij, het onderwijs en de verhuur en handel van ontroerend goed de minste bedrijven failliet gegaan. In deze sectoren nam het aantal faillissementen zelfs af of bleef gelijk ten opzichte van augustus.  

Nasleep van het corona steunpakket 

In het eerste kwartaal bleek nog dat er in Nederland minder bedrijven failliet gingen dan in de rest van Europa. Nu blijkt dat het aantal faillissementen in Nederland sneller toeneemt dan het aantal faillissementen in Europa. Een oorzaak hiervoor zou onder andere het coronasteunpakket kunnen zijn. Met het stoppen van deze hulpmaatregelen moeten ondernemers hun corona belastingschuld weer terug betalen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 60.000 ondernemers nog niks hebben afbetaald van hun corona-schulden. Een groot deel van de bedrijven die in de afgelopen tijd failliet zijn gegaan had nog een coronaschuld.  

Hulp bij zwaar weer 

Ben jij ondernemer en verkeerd jouw bedrijf in zwaar weer? Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen bij het voorkomen van een faillissement. Zo kan je bijvoorbeeld een surseance van betaling aanvragen. Dit houdt in dat je een uitstel van betaling aanvraagt onder een aantal strenge regels. Ben jij zzp’er en gaat het financieel minder goed? Je kan dan schuldhulpverlening aanvragen. Je kan bijvoorbeeld in gesprek gaan met een schuldhulpverlener of een Bbz-uitkering aanvragen (Besluit bijstandverlening zelfstandigen).  

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found