search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

08
april

Vastgoed actueel

april 08, 2024

1 views

Aantal huurtransacties in 2023 hard gedaald

Het aantal huurtransacties is in 2023 hard gedaald. Het totaal aantal verhuurde woningen lag in 2023 13% lager dan in 2022. De daling ging gedurende het jaar steeds sneller.

Dat blijkt uit cijfers van NVM en VastgoedMananegment Nederland (VGM NL), belangenvereniging voor vastgoed- en VVE-beheerders. In het vierde kwartaal werden ruim 30% minder woningen verhuurd in vergelijking met het laatste kwartaal van 2022. De daling deed zich voor bij zowel woonhuizen als appartementen.

In het vierde kwartaal werden 25% minder bestaande woningen verhuurd. In de nieuwbouw was de daling nog veel groter, meer dan 50% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Deze daling is al 2,5 jaar aan de gang, maar is de laatste maanden wel versneld.

NVM en VGM NL stellen dat de daling van de verhuuraantallen zeker geen resultaat is van een afnemende vraag naar huurwoningen. Deze vraag blijft onverminderd hoog. Dat is ook terug te zien in de gemiddelde prijzen van verhuurde woningen, die in 2023 flink zijn gestegen. Mogelijk is dit het gevolg van hogere investeringskosten, regelgeving en regulering, economische onzekerheden en het huidige investeringsklimaat. Als gevolg hiervan halen veel woningbeleggers hun huizen van de huurmarkt en bieden ze te koop aan. In 2023 hebben beleggers 11.700 woningen meer verkocht dan ze hebben aangekocht. Vooral goedkopere huurwoningen, die wellicht onder het puntenstelsel gaan vallen, worden ‘uitgepond’.

‘Investeerders zijn keihard nodig’

NVM en VGM NL noemen dit een zorgelijke ontwikkeling, aangezien de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft. “De behoefte aan het bijbouwen van huurwoningen en aan doorstroming is groot. Daarvoor zijn investeringen van institutionele en particuliere beleggers keihard nodig”, schrijven de twee belangenverenigingen in een gezamenlijk persbericht bij de cijfers.

“Als reactie zet de politiek echter in op huurprijsverlagingen en meer bescherming van zittende huurders. Het rendement op beleggingen in huurwoningen van institutionele en particuliere beleggers komt hierdoor onder druk te staan. Met als gevolg dat beleggers mogelijk overgaan tot woningverkopen wat uiteindelijk leidt tot minder aanbod van huurwoningen. Het probleem wordt hierdoor alleen maar groter.”

NVM en VGM NL pleiten voor een evenwichtig en langjarig beleid dat excessieve huurprijzen voorkomt, verduurzaming stimuleert en tegelijk ook rekening houdt met een positief rendement voor investeerders.

Prijsontwikkeling huurwoningen

De huren blijven verder stijgen. De gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter van verhuurde woonhuizen ligt eind 2023 10% hoger dan een jaar eerder. De vierkante meterprijs komt uit op €12,31. Voor verhuurde appartementen komt de prijsontwikkeling uit op +4%, naar een vierkantemeterprijs van €16,64.

De stijgende prijzen komen ook tot uiting in het aandeel verhuurde woningen naar prijsklasse. Eind 2022 werd 1 op de 4 woningen verhuurd in de prijsklasse tot € 1.000 per maand, een jaar later is dat nog slechts 1 op de 5.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: NVM/VGM NL

De grootste prijsstijgingen deden zich voor in de gemeenten Arnhem en Haarlem met ruim 12% op jaarbasis. Ook in Den Bosch en Utrecht stegen de gemiddelde verhuurprijzen flink, met bijna 8%. In een aantal andere grotere gemeenten daalde de gemiddelde huurprijs.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found