search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

30
maart

Business Insider

maart 30, 2023

views

AI is zo populair dat investeerders met elkaar strijden om geld te kunnen steken in een kleine startup, die nu al naar verluidt op $100 miljoen wordt gewaardeerd

  • De Amerikaanse durfinvesteerder Andreessen Horowitz wil met een aantal branchegenoten geld steken in de Britse startup ElevenLabs, volgens ingewijden.
  • De startup richt zich op artificial intelligence (AI) en haalde amper twee maanden geleden al 2 miljoen dollar op bij geldschieters.
  • De investeerders zullen ElevenLabs bij de nieuwe kapitaalronde een waardering van 100 miljoen dollar toekennen, aldus de bronnen.
  • Lees ook: Elon Musk, Steve Wozniak en meer dan 1.000 andere prominenten vragen om pauze bij lanceren nieuwe AI-bots

De Amerikaanse durfinvesteerder Andreessen Horowitz investeert samen met andere topinvesteerders in een klein artificial intelligence (AI) bedrijf, dat een waarde van 100 miljoen dollar zou krijgen toegekend, zeggen ingewijden tegen Insider. 
Het in Londen opererende ElevenLabs haalde amper twee maanden geleden 2 miljoen dollar op, in een zogenoemde pre-seed-ronde geleid door de Tsjechische investeerder Credo Ventures. De ronde waarop ElevenLabs op 100 miljoen dollar wordt gewaardeerd, volgt dus extreem snel na de eerste, kleinere geldronde van het bedrijf. 

Het bedrijf, dat is opgericht door oud-medewerkers van Google en data-analysebedrijf Palantir, gebruikt kunstmatige intelligentie om tekst om te zetten in spraak. Eerder dit jaar haalde ElevenLabs het nieuws nadat trollen van het online forum 4Chan de technologie van de startup gebruikten om de stemmen van bekende mensen na te bootsen. Ze deden dit met de stemmen van onder meer podcaster Joe Rogan en actrice Emma Watson.
Het lijkt er nu op dat de startup alweer klaar is voor een nieuwe kapitaalronde. Dit komt deels vanwege de gigantische omzetgroei die ElevenLabs doormaakt, zeggen drie investeerders uit Londen tegen Insider. 

Andreessen zou als winnaar uit de bus komen en de investering in ElevenLabs leiden. Ook de voormalig CEO van GitHub Nat Friedman zou zich willen aansluiten bij de ronde, aldus de geldschieters. Een aantal Europese fondsen zou dit ook hebben geprobeerd, maar zonder succes, zo gaat het verhaal.
 

‘Startup is $100 miljoen waard’

Door de deal zal ElevenLabs, zoals gezegd, op 100 miljoen dollar worden gewaardeerd, aldus de drie bronnen. Eén van hen stelt daarbij dat het bedrijf zo’n 15 miljoen dollar ophaalt tijdens deze ronde. 
De geldronde zou echter nog niet rond zijn, waardoor de details nog kunnen veranderen. Insider kreeg geen reactie op persvragen van Andreessen Horowitz, ElevenLabs en Nat Friedman.
Kunstmatige intelligentie is een hit onder investeerders. Dit komt grotendeels door het enorme succes van de AI-bot ChatGPT van OpenAI, een startup in Silicon Valley. De vraagbaak is de snelstgroeiende applicatie ooit. 
Microsoft besloot daarop 10 miljard dollar te steken in OpenAI en ChatGPT te integreren in zijn zoekmachine Bing. Google is hierom bezorgd over zijn toekomst en introduceerde daarom onlangs zijn eigen AI-chatbot, Bard.
Ook Europese AI-startups hebben al tientallen miljoenen opgehaald. Zo gingen er miljoenen naar RobinAI, dat zich richt zich op de juridische wereld en naar Supernormal, dat software ontwikkelt voor vergadernotities. De Duitse OpenAI-concurrent Aleph Alpha kan mogelijk rekenen op een investering van maar liefst 100 miljoen dollar. 
In de Verenigde Staten kwamen drie AI-startups, Chroma, Weaviate en Pinecone, de afgelopen dagen op de proppen met termsheets waarin waarderingen staan vermeld tot wel 700 miljoen dollar.
 

Tekst naar spraak

ElevenLabs is opgericht door voormalig Google-medewerker Piotr Dabkowski, de huidige CTO, en voormalig Palantir’er Mati Staniszewski, die de rol van CEO op zich neemt. Het bedrijf ontwikkelde een platform waarmee gebruikers tekst kunnen omzetten naar voiceovers en gedubde audio in verscheidene talen.
De startup doet ook onderzoek naar AI-spraakintelligentie om zijn productaanbod aan te scherpen. Op basis van dat onderzoek probeert het bedrijf spraak te genereren met menselijke intonatie en verbuigingen.
“We voorzien een groot aantal tools voor onafhankelijke uitgevers, auteurs en nieuwsbriefschrijvers, die bij het vertellen van hun verhaal een lange vorm gebruiken”, zei Staniszewski told in januari tegen Insider, ten tijde van de vorige geldronde. Het bedrijf werkte indertijd aan het patenteren van zijn technologie. 
Ook al presenteert ElevenLabs zich op LinkedIn als een Amerikaans bedrijf, de startup staat met een Londens adres is geregistreerd in het Britse bedrijvenregister. Bij ElevenLabs werken zeven mensen, volgens PitchBook.
Topinvesteerders speuren de hele wereld af voor de beste opkomende AI-bedrijven die in hun seed-fase zijn qua financieringen. Tijdens latere financieringsrondes is het nog drukker qua investeerders, met waarderingen die doen denken aan 2021, het succesjaar voor techbedrijven die geld wilden ophalen. 
Het New Yorkse hedgefonds Coatue verloor onlangs de strijd met de grote durfinvesteerder Sequoia rondom een financieringsronde van 5 miljoen dollar in het Parijse bedrijf Dust. En dat terwijl dit ‘bedrijf’ nog maar uit twee personen bestond en nog niet eens was ingeschreven in het lokale bedrijvenregister.

 

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found