search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

13
mei

Kennisportal

mei 13, 2024

views

Alles over verduurzamen in de gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Nederland krijgt in de toekomst waarschijnlijk met veel bezuinigingen te maken, dus hoe kunnen we als samenleving de kosten van de gezondheidszorg bedwingen? Dat lijkt best een uitdaging met de toenemende inflatie, vergrijzing en personeelstekorten.

Daarnaast is het ook nog relevant dat de gezondheidszorg verduurzaamt, want als klap op de vuurpijl hebben we ook nog het klimaatprobleem. Op dat laatste probleem gaan we in dit artikel dieper in, want hoe kun je verduurzamen in de zorg en kan IT daar ook een rol bij spelen?

Voor groene hosting kiezen

Dit klinkt misschien als een simpele oplossing, maar alle beetjes helpen voor een duurzamere samenleving. Vrijwel alle zorginstellingen hebben een website en daarvoor hebben ze natuurlijk hosting nodig.

De beste hosting is groene hosting van mijn.host. Bij deze vorm van hosting wordt er gebruikgemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Ook worden er energiezuinige servers gebruikt en daarnaast nemen de providers nog veel meer energiezuinige maatregelen.

Wat zijn de doelstellingen?

Naast het kiezen voor groene hosting zijn er ook algemene doelstellingen in de zorg. De Rijksoverheid heeft met verschillende partijen afspraken gemaakt en samen zijn ze tot een overeenkomst gekomen. De afspraken staan in de Green Deal Duurzame Zorg. Maar wat zijn dan de belangrijkste doelstellingen?

Grondstofgebruik terugdringen en hergebruiken

In vrijwel alle sectoren is het belangrijk om zuinig aan te doen met de grondstoffen. Ook in de zorgsector worden natuurlijk veel materialen gebruikt. Denk aan beschermingsmiddelen, materialen om apparaten te laten draaien en ga zo maar verder.

De zorgsector krijgt natuurlijk ook met veel restafval te maken. Daarom wordt er ingezet op circulair werken. Dit betekent dat grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden als dit mogelijk is.

Natuurlijk wordt er ook veel ingekocht bij zorginstellingen en daarom wordt er binnen de zorg ook meer de focus gelegd op circulair en duurzaam inkopen. Als het mogelijk is, dan is het natuurlijk beter om herbruikbare producten aan te kopen in plaats van nieuwe producten. Dit geldt ook voor de IT-apparatuur.

Medicijnverspilling voorkomen

Een andere doelstelling is om medicijnverspilling tegen te gaan. Medicatie is voor veel mensen noodzakelijk, maar er wordt niet altijd goed mee omgegaan en het is bijzonder slecht voor het milieu. Daarom wordt gestimuleerd om de medicijnen die mensen nodig hebben in precies de juiste hoeveelheid voor te schrijven, zodat ze minder snel worden weggegooid. Geavanceerde IT-systemen kunnen daaraan bijdragen.

De gezondheid bevorderen

Natuurlijk geldt het credo: beter voorkomen dan genezen natuurlijk ook voor de zorg. Hoe gezonder mensen leven, hoe minder zorg ze nodig hebben en dat is goed voor de mens, het zorgsysteem en natuurlijk voor het milieu. AI wordt veel gebruikt in de gezondheidszorg en kan professionals bijvoorbeeld helpen bij het stellen van diagnoses.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found