search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

29
maart

Warehouse Totaal

maart 29, 2024

1 views

Arbeidsinspectie: distributiecentra gaan vaak in de fout met gezond en veilig werken

Fysieke overbelasting in het distributiecentrum is een groot en repeterend probleem. Ook aanrijdgevaar en een verkeersplan zijn punten van zorg evenals het vaak ontbreken van een Risico Inventarisatie & Evaluatie

Er gaat nog altijd teveel en te vaak mis in distributiecentra. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld gruwelijk mis bij FrieslandCampina. Maar structureel vinden er nog veel te veel (bijna)ongelukken plaats als gevolg van het niet goed naleven van regels of doorvoeren van noodzakelijke maatregelen.

Dat concludeert Jan Westerlaken, projectleider Nederlandse Arbeidsinspectie in een interview met Warehouse Totaal.

Fysieke overbelasting

Fysieke overbelasting is één van de drie grootste oorzaken van werkgerelateerd ziekteverzuim waar de logistieke sector de kroont spant, aldus de inspectiedienst. Westerlaken: “De overtreders hebben te weinig aandacht voor een gezond werkklimaat en weten niet hoe zwaar de werkbelasting is voor hun personeel. Het is niet altijd zo dat werknemers snel uitvallen of direct letsel oplopen, maar na verloop van tijd vallen ze uit door overbelasting. Dit is echt een serieus probleem dat werkgevers zich moeten aantrekken.”

Te weinig aandacht

Ook een gebrekkige inventarisatie van de risico’s  of het geheel ontbreken daarvan is een zorgpunt. Zeker in relatie tot fysieke overbelasting, maar ook bij het onderkennen van aanrijdgevaar en het ontwikkelen van een verkeersplan in het DC. “Daar is echt te weinig aandacht voor. Het zou op de prioriteitenlijst van elke werkgever moeten staan”, stelt Westerlaken.

Omdat vaak dezelfde gezondheid- en veiligheidsovertredingen jaarlijks terugkeren tijdens controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie in DC’s, werpt zich logischerwijs de vraag op: hoe kan dat? Welk achterliggend probleem speelt er?

Lees het complete artikel binnenkort als eerste online. Nog geen abonnee? Bekijk de opties

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found