search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

24
mei

Hans Pieters

mei 24, 2024

1 views

Bedrijfsaansprakelijkheid voor zzp’ers: zo werkt het

Bedrijfsaansprakelijkheid voor zzp’ers: zo werkt het

Zowel nieuwe zzp’ers als ervaren ondernemers krijgen soms te maken met fouten en ongelukken tijdens werkzaamheden. Of het nou gaat om een onhandige rekenfout of het beschadigen van eigendommen van een opdrachtgever: een (onverwachte) schadeclaim kan hoog in de papieren lopen. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden op dit soort vervelende situaties. In dit artikel lees je meer over hoe je dat precies doet.

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Om jou en je bedrijf te beschermen tegen schadeclaims, zijn er twee verzekeringen die je kan afsluiten: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Beide zijn (in de meeste gevallen) niet verplicht, maar wel handig om te hebben.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ook als je zonder personeel werkt, wordt schade die je maakt aan anderen of spullen van anderen tijdens het werk niet gedekt door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor dien je een zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Met deze verzekering sta je er niet alleen voor wanneer je je koffie over de laptop van je opdrachtgever gooit of je klant struikelt over een werktuig in jouw zaak. In de meeste gevallen wordt de schade die hierbij ontstaat, vergoed vanuit de verzekering.

Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je met een gerust hart aan de slag kan. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als een klant of opdrachtgever financiële schade lijdt door een beroepsfout, helpt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met het vergoeden hiervan. Ook worden vaak juridische kosten gedekt als je te maken krijgt met onterechte schadeclaims.

Niet altijd, maar in sommige sectoren is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers wél verplicht. Bijvoorbeeld als accountant, architect of notaris. Dat komt omdat een rekenfout of verkeerd advies soms grote zuivere vermogensschade kan veroorzaken, die je als zelfstandig ondernemer vaak niet zomaar terug kan betalen.

Algemene voorwaarden

Wanneer je algemene voorwaarden bij een overeenkomst tussen jou en je klant opstelt, ben je niet altijd beschermd tegen schadeclaims. Je dekt namelijk wel bepaalde risico’s af, maar een rechter kan een voorwaarde in sommige gevallen alsnog verwerpen. 

Financiële kwetsbaarheid

Als zzp’er ben je meestal financieel kwetsbaarder dan grote bedrijven. Een financiële tegenslag zoals een grote schadeclaim kan er dan voor zorgen dat je in de schulden raakt en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Heb je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar heb je wel een schadeclaim boven het hoofd hangen? Dan kan je bij organisaties zoals de KvK Financieringsdesk terecht voor gratis advies. 

Wees voorbereid op fouten

Een fout of ongeluk kan iedereen overkomen. Ga er dus niet automatisch van uit dat het jou niet zal gebeuren of dat je al goed genoeg beschermd bent door bijvoorbeeld algemene voorwaarden. Wil je veilig en zelfverzekerd ondernemen? Misschien zijn bovenstaande verzekeringen dan een belangrijke overweging voor de continuïteit van jouw bedrijf.

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found