search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

25
oktober

Crypto Insiders

oktober 25, 2023

3 views

China loopt vooruit: Eerste import van olie met de digitale yuan

China timmert hard aan de weg met de digitale yuan. Het land wil de volledig digitale versie van de valuta namelijk ook gebruiken in internationale handel, waarmee het eigenlijk hoopt de Amerikaanse dollar van de troon te stoten. De eerste stap hierin is gezet, een Chinees bedrijf heeft namelijk voor het eerst olie internationaal verhandeld met de digitale yuan.

 

China handelt met digital yuan in olie

 

China Daily schrijft dat de Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX) op vrijdag heeft aangekondigd voor het eerst ruwe olie heeft verhandeld voor de e-CNY. Wie de verkoper precies was en om wat voor bedrag het gaat is niet duidelijk. De zakenkrant suggereert in ieder geval dat het gaat om import.

 

Ook is bekend dat het om 1 miljoen olievaten gaat. Toch hoeft dat niet te betekenen dat de prijs gelijk staat aan de prijs die China omgerekend in dollars zou betalen, daar is de markt te ingewikkeld voor. Afgelopen september kocht China nog Russisch aardgas voor de helft van de prijs die handelaren in Europa betalen. Dat komt doordat China met flinke kortingen van Rusland kan kopen.

 

Twee dagen eerder voltooiden China National Offshore Oil Corp en Frankrijks Engie ook al een transactie voor vloeibaar aardgas met e-CNY. De eerste transactie in deze vorm deed China in maart, eveneens samen met Frankrijk.

 

China sneller met CBDC dan de rest

 

De digitale yuan is een vorm van een Central Bank Digital Currency (CBDC). De volledig digitale fiat-valuta is in China al ver in de publieke testfase, terwijl deze in veel andere landen nog moet beginnen. Chinese ambtenaren krijgen bijvoorbeeld sinds april dit jaar betaald in de CBDC. Toen de Chinese bevolking eerder dit jaar in een enorme lockdown zat vanwege de pandemie, besloot de overheid om op grote schaal met de e-yuan uit te voeren met de e-yuan uit te voeren.

 

Tegelijkertijd wordt er in de Europese Unie nog steeds gewerkt aan de digitale euro, soms met meer succes dan andere keren. Toezichthouders zijn bezorgd dat het inbreuk zou maken op de privacy van mensen.

 

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found