search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

17
januari

Bouw Wereld

januari 17, 2024

1 views

Circulair slopen wordt de norm in Noord-Holland

In Noord-Holland gaat circulair slopen de standaard worden. Dat is vastgelegd in de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen NHN die door 37 partijen is ondertekend. In de deal staat dat minimaal 50% van de te slopen gebouwen in 2024 circulair geoogst gaan worden.

De deal wordt breed gedragen en is ondertekend door aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties en gemeenten. Er zijn afspraken gemaakt over de oogstvoorschriften, dus hoe materialen uit gebouwen gehaald kunnen worden voor toekomstig gebruik. Daarnaast is vastgelegd dat in 2024 bij tenminste 50% van alle gebouwen die gesloopt gaan worden, deze oogstvoorschriften worden toegepast. Bovendien moeten de gebouwen binnen twee jaar gesloopt zijn.

De oogstvoorschriften zijn opgesteld samen met de deelnemende partijen en zullen het aanbod van circulaire bouwmaterialen vergroten. Daarnaast bevat de deal ook afspraken over het stimuleren van ketensamenwerking tussen partijen en het ontwikkelen en delen van kennis.

De deal is een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland.

Eerste pilots

De eerste pilotprojecten zijn al van start gegaan, waaronder het gemeentehuis in Hoorn, dat op dit moment verbouwd wordt. “Ons gemeentehuis is voor de renovatie kon beginnen zo circulair mogelijk gedemonteerd. Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen”, aldus Arthur Helling, wethouder gemeente Hoorn.

Deelnemende partijen

De volgende partijen hebben de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen NHN ondertekend: Gemeenten Hollands Kroon, Dijk en Waard, Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Heiloo, Bergen en Uitgeest. Woningcorporaties Woonwaard, Kennemer Wonen, Welwonen en gemeentelijk woningbedrijf Opmeer. Ontwikkelaars Ooms Bouw en Toekomstgroep. Zorginstelling GGZ-NHN. Sloopbedrijven GPGroot, CA de Groot, van der Bel, Boy Limmen en Foekens. Specialisten en leveranciers EBS, Luijtgaarden, Afvalzorg, Vic Obdam, Circq en Natural Plastics. Aannemers en ingenieursbureaus Kesselaar & zn, Meijs Ingenieurs en Schadenberg Bouw, Beens Dredging en KUUK. Kennisinstelling Inholland. Branchevereniging van sloopbedrijven VERAS. Initiatiefnemers provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found