Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

20
oktober

Van Spaendonck

oktober 20, 2022

views

De kracht van impact maken met je team

Purpose, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sociaal ondernemerschap; allemaal buzzwoorden die de laatste jaren steeds vaker voorbijkomen. Je kunt als bedrijf tegenwoordig niet meer zonder maatschappelijk doel. Niet alleen je klanten verwachten het, ook je medewerkers willen graag iets bijdragen aan iets groters dan zichzelf.

Uit onderzoek door Oracle onder 11.000 consumenten en zakelijk leiders in 15 landen, blijkt dat maar liefst 53% van de Nederlandse werknemers over zou stappen naar een concurrent als zij meer aandacht hebben voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt kun je het dus niet meer veroorloven om alleen op winst te sturen. Toch blijft het voor veel ondernemers een lastig vraagstuk: impact maken, hoe doe je dat als bedrijf?

Bepaal een passend doel voor je bedrijf

De eerste stap naar impact maken, is het bepalen van een geschikt doel voor jouw onderneming. Wellicht kun je door kleine aanpassingen te doen in je operatie al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een vervuilende grondstof door een duurzame variant. Andere bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om een deel van de winst aan een goed doel te geven. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je actie gedragen wordt door de hele organisatie. Het is daarom slim om je medewerkers hierbij mee te laten denken, of zelfs te laten stemmen. Dat kan zorgen voor een groepsgevoel binnen je bedrijf.

Samen vrijwilligerswerk doen

Een mooie manier om iets terug te doen voor de samenleving, èn de band binnen je teams te versterken, is door samen vrijwilligerswerk te doen. Ga bijvoorbeeld een dag helpen bij de voedselbank, of bezorg bewoners van een verzorgingshuis een leuke avond. Kijk ook naar de sterke punten van je teams. Wanneer ze bijvoorbeeld uitblinken in digitale vaardigheden, kan het een mooi idee zijn om als bedrijf gratis hulp te bieden aan buurtbewoners die hier moeite mee hebben. Je kunt er ook voor kiezen om je als bedrijf voor langere tijd te verbinden aan een goed doel, zo kun je nog meer impact maken.

Samen vrijwilligerswerk geeft niet alleen een voldaan gevoel, het zorgt er ook voor medewerkers het gevoel krijgen een verschil te kunnen maken met hun werk. Als deze mensen hier vervolgens over vertellen op een verjaardag of bij de sportclub, is dat mooie PR voor je bedrijf. Zo levert het je misschien wel nieuwe medewerkers op.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found