Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

09
januari

Healthcare Weekly

januari 09, 2024

1 views

E-assessment voor EU Concours on hold door problemen

De in maart 2023 geïntroduceerde nieuwe online selectietool van het Europese Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) is on hold gezet door diverse problemen. Er zijn zowel technische klachten als klachten over de privacy schrijft het FD. Het gaat hierbij om de selectie voor het befaamde Concour van de Europese Commissie (EC). De problemen zijn niet nieuw, want in april 2023 kwamen ook al problemen naar buiten betreft de online testen.

Problemen

Er zijn klachten over de vereiste dat kandidaten tijdens de test hun camera moeten aanzetten, wat leidde tot enkele controversiële situaties. De Europese Commissie erkent de technische en privacy problemen en werkt aan verbeteringen, maar heeft de tests voorlopig opgeschort. De test wordt geleverd door het Amerikaanse Prometric. Prometric is een leverancier van op technologie gebaseerde test- en beoordelingsoplossingen voor veel licentie- en certificeringsorganisaties, academische instellingen en overheidsinstanties. Het bedrijf bestaat al meer dan 30 jaar en ondersteunt meer dan 25 miljoen examenuren op testlocaties in meer dan 180 landen over de hele wereld. In Nederland heeft het bedrijf een vestiging in Amsterdam.

2022

De klachten die in april 2023 naar buiten kwamen via Politico gaan over online toetsen in november 2022 die toen nog onderdeel uitmaakten van de oude selectiemethode. Nadat bijna 200 kandidaten problemen hadden gemeld met het systeem voor toetsen op afstand in de laatste ronde, heeft EPSO toen de resultaten geannuleerd en de toets uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum in de nabije toekomst. Het personeelsbureau noemde de technische storingen en zorgen over gegevensbescherming toen als de belangrijkste redenen voor het annuleren van het online toelatingsexamen.

Onvoldoende getest

De Brusselse vakbonden zijn kritisch over de implementatie van deze nieuwe methode. Ze waarderen de voordelen van online testen, zoals minder reizen en milieubelasting, maar betreuren het gebrek aan een kleinschalige testfase vooraf. De bonden maken zich ook zorgen over privacy-issues.

Balans

Epso, verantwoordelijk voor de personeelsselectie binnen de EU, benadrukt de efficiëntie van online testen. Het stelt dat de overgang naar online testen helpt talent van buiten Brussel aan te trekken, maar erkent dat er een balans moet zijn tussen fraudepreventie en privacybescherming.

Bronnen: FD, Politico

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found