Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

19
augustus

Change Inc

augustus 19, 2022

4 views

Grolsch brouwerij levert groen gas aan het net

De bierbrouwer had het begin dit jaar al aangekondigd maar nu is het dan zo ver: Grolsch heeft met succes het eerste groen gas geleverd aan het net. Het duurzame gas is geproduceerd uit het eigen afvalwater. De technologie hiervoor is geleverd door bio-energiebedrijf HoSt Groep, die eigenaar en beheerder is van de installatie.

Restwarmte van Twence
Het biogas uit de waterzuivering van Grolsch werd eerst gebruikt voor het maken van warmte in de eigen processen. Maar vanaf december zal Grolsch die warmte afnemen van afvalverwerker Twence. Het biogas dat daardoor onbenut blijft wordt opgewerkt tot groen gas, een duurzaam alternatief voor aardgas, en aan het net geleverd.
“Met de komst van de warmteleiding is het noodzakelijk het biogas een andere bestemming te geven, waarin het nog steeds optimaal wordt benut: groen gas is een duurzame, bewezen efficiënte toepassing”, zei sustainability manager van Grolsch, Susan Ladrak hierover in een persbericht eerder dit jaar. Volgens Ladrak leiden de twee duurzame projecten tot een CO2 reductie van 85 procent in scope 1 en 2.

Groen gas voor 700 huishoudens
De groen gasinstallatie komt op het terrein van de bierbrouwer en zal jaarlijks 1 miljoen Nm3 groen gas (vergelijkbaar met 1 miljoen m3 aardgas onder normale omstandigheden) maken. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens. Groen gas
is een duurzaam alternatief voor het fossiele aardgas en wordt bijgemengd in het bestaande aardgasnet. Groen gas beslaat nu nog maar 2 procent van de totale gasvoorziening in Nederland. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2030 2 miljard kuub groen gas per jaar geproduceerd moet worden, 20 procent van de totale gasproductie.
“De overheid heeft ambitieuze doelen voor de productie en inzet van groen gas om onder meer de onafhankelijkheid van aardgasimport te vergroten”, zegt Jelle Klein Teeselink, CEO van de HoSt Groep in een persbericht. De schaalbare, schone en economisch efficiënte technologie om dit te realiseren is reeds beschikbaar, en ook de kleinere regionale projecten zoals deze zullen daarvoor nodig zijn en dragen bij aan de doelen.”

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found