search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

22
april

Frankwatching

april 22, 2024

2 views

Het moment is daar: Meta AI gaat de strijd aan met OpenAI

Kreeg je ook een melding van mister Mark Zuckerberg himself in het Meta Channel op Instagram? Groot AI-nieuws: Meta heeft zojuist Meta AI op WhatsApp, Instagram, Facebook, Messenger en meta.ai (een nieuwe website, waarmee je Meta AI ook via het web kunt gebruiken) gelanceerd, gebouwd met hun AI-model Llama 3. Wat kunnen we hiervan verwachten?

Het doel van Meta is om hiermee dé leidende AI-aanbieder te zijn die iedereen kan gebruiken. Volgens Mark Zuckerberg is het op dit moment de meest intelligente AI die gratis is.

Accepteer cookies

Meta heeft er al meteen een Instagram-profiel voor gelanceerd, dat constant geüpdatet wordt met nieuwe posts en antwoord op je vragen.

Kleine disclaimer: zelf kan ik er nog niet veel van zien, want Meta AI is nog niet beschikbaar in Nederland. Het wordt op dit moment wel al uitgerold in landen als de Verenigde Staten, Australië, Canada, Ghana, Singapore en Zuid-Afrika. Wel nog helemaal in het Engels, maar ik verwacht dat verschillende talen nog wel zullen volgen.

Als ik naar meta.ai via het web ga, krijg ik onderstaand scherm te zien.

meta.ai nog niet beschikbaar in nederland

Wel viel het me gisteren al op dat WhatsApp veranderingen aan het doormaken is: geen oud vertrouwd groen scherm meer, maar alles in het wit.

Vraag alles aan Meta AI

Allereerst kun je vanaf nu alles aan Meta AI vragen. Er wordt namelijk actuele kennis van Google en Bing in de antwoorden verwerkt. De zoekfunctie is straks in WhatsApp, Instagram, Facebook en Messenger beschikbaar. Daarin kun je eigenlijk gewoon ‘googelen’.

Maar, je kunt ook rechtstreeks in een chat vragen stellen aan Meta. Wat moet je je daarbij voorstellen? Meta geeft zelf als voorbeeld: stel, je wil een avondje uit met vrienden. Dan kun je aan Meta AI vragen een restaurant aan te bevelen met uitzicht op zonsondergang en veganistische opties.

Of wil je verhuizen en heb je inspiratie nodig voor je nieuwe woning? Beschrijf jouw stijl en vraag om een voorstel te maken voor nieuwe meubels. Dan genereert de tool inspiratiefoto’s voor je meubelaankopen.

Wow. Hoeven we Google straks dan helemaal niet meer te openen?

ChatGPT – ik bedoel meta.ai

Op het web wordt meta.ai dus uitgerold. Meta.ai zie ik echt als een soort ChatGPT, je kunt alles aan de chatbot vragen. Bijvoorbeeld om een professionele e-mail te schrijven of een wiskundeprobleem op te lossen. En als je inlogt kun je, net als in ChatGPT, je gesprekken opslaan voor toekomstig gebruik.

Uitgebreid scrollen

Scrollen doen we al genoeg, te veel zelfs denk ik. Maar Meta AI doet er een schepje bovenop. Scrol jij lekker door je feed op Facebook en zou je wel wat meer willen weten over die foto van het noorderlicht in IJsland? Dan heb je rechtstreeks de optie om aan AI te vragen in welke tijd van het jaar je dit natuurlijke wonder kunt bekijken (bijvoorbeeld).

Afbeeldingen genereren

Ik blijf het genereren van afbeeldingen nog steeds wonderlijk vinden, bij elke AI-tool. Maar Meta komt er nu ook mee. Ze rollen nu een ‘Imagine-functie’ uit op WhatsApp, waarmee je dus afbeeldingen kunt genereren. Terwijl je begint te typen, zie je al een afbeelding verschijnen. En die verandert met elke paar letters die je typt, zodat je real-time kunt zien hoe Meta AI je visie tot leven brengt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meta AI (@meta.ai)

Ik ben heel benieuwd hoe dit er in de praktijk straks aan toe gaat, zou het écht zo snel werken? Bij andere AI-tools duurt het genereren van een afbeelding vaak relatief lang.

Naast die snelheid beloven ze trouwens ook scherpe afbeeldingen van hoge kwaliteit. En als je er een hebt gegenereerd die je leuk vindt, kun je Meta AI ook vragen ‘m te animeren (of naar welke stijl dan ook te maken) of er een GIF van te maken.

Betekent dit dat we straks al onze familieleden en vrienden constant voor de gek kunnen houden met AI-gegenereerde foto’s via WhatsApp? (‘Hee mam, moet je nou kijken, er zit gewoon een kolibrie in onze tuin.’)

een door meta gegenereerde afbeelding van een jurk gemaakt van snoep met prompt 'a dress made of candy'

Serieuze concurrentie

Meta AI (of eigenlijk Llama 3) zit nu natuurlijk nog in de cruciale fase van uitrollen, maar ik moet zeggen: het klinkt veelbelovend. Zuckerberg gelooft zelf dat ze er met Llama 3 wel zijn, als ‘most intelligent AI assistent that people can freely use across the world’.

Naar mijn mening lijkt dit serieuze concurrentie voor OpenAI en GPT-5 te zijn. Wat voor Meta natuurlijk een enorm voordeel is, is dat veel van ons kanalen als WhatsApp, Instagram en Facebook al dagelijks gebruiken. We hoeven straks dus niet ‘op zoek’ naar de AI-tool, die is dan gewoon verwerkt in ons dagelijkse gebruik.

Mark zegt trouwens zelf over de ‘concurrentie’: “At this point, our goal is not to compete with the open source models,” he says. “It’s to compete with everything out there and to be the leading AI in the world.”

Wat gaat ons dit brengen?

Ik kijk er zelf stiekem wel naar uit, ik ben erg benieuwd wat we er straks echt allemaal mee kunnen als het ook hier in Nederland is uitgerold. Aan de andere kant denk ik ook: zit ik er op te wachten, AI terwijl ik WhatsApp gebruik? Vind ik dat na een week nog steeds leuk?

Ach, van mobiele telefoons moesten we jaren geleden ook niks hebben. Dus wie weet. Hoe kijk jij naar deze nieuwe ontwikkeling bij Meta? Laat het weten in de reacties.

Bron header-afbeelding: Skorzewiak / Shutterstock.com

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found