search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

29
maart

Warehouse Totaal

maart 29, 2024

2 views

Investeren in logistieke vastgoed herwint populariteit

De interesse in logistiek vastgoed stijgt weer. Na een periode van onzekerheid lijkt het dieptepunt voor de waarde van logistiek vastgoed achter ons te liggen.

Het kan snel gaan in logistiek vastgoed. Was het sentiment onder beleggers begin dit jaar nog negatief. Drie maanden later glooit weer licht positivisme.

Dat blijkt uit het recente rapport van vastgoedadviseur CBRE voor het jaar 2024.

Verschillende factoren, waaronder een strenger duurzaamheidsbeleid en een diversificatie van investeringsstrategieën, bieden nieuwe kansen voor beleggers in deze sector.

Logistiek vastgoed minder risicovol

Het rapport toont aan dat er in 2024 een positief keerpunt is bereikt in de investeringen binnen de logistieke vastgoedsector. Met een stabilisatie van het aanvangsrendement op 4,7% en een minder sterke kapitaalwaardedaling in vergelijking met andere vastgoedcategorieën zoals kantoren en winkels, wordt logistiek vastgoed nu beschouwd als een relatief minder risicovolle investering.

Deze ontwikkeling heeft de sector tot een ware ‘safe haven’ gemaakt, waarbij het Prime aanvangsrendement voor logistiek zelfs lager ligt dan dat van kantoren, een fenomeen dat in het verleden nog niet was voorgekomen.

Duurzaamheid en ligging

Logistiek vastgoed is nu de favoriete vastgoedcategorie geworden voor 34% van de beleggers, waarbij velen op zoek zijn naar modern logistiek vastgoed op strategische locaties. In Nederland blijven beleggers echter terughoudend en zijn ze selectiever geworden, mede vanwege veranderingen in de markt en wetgeving. CBRE ziet dit echter niet per se als negatief, vooral met betrekking tot duurzaamheid.

Duurzaamheid eisen nemen toe

Jim Orsel, hoofd Industrie & Logistiek bij CBRE:  “We zien over het algemeen dat beleggers kritischer worden ten aanzien van logistiek vastgoed, wat naar onze mening de duurzaamheid van dergelijke investeringen alleen maar ten goede komt. Velen zijn momenteel tevreden met bijvoorbeeld BREEAM Very Good, maar gezien de regelgeving vanuit de EU zal dit in de toekomst niet meer voldoende zijn. Om duurzaamheidsrisico’s in de toekomst te beperken, moeten beleggers nu actie ondernemen.”

Hoewel het totale beleggingsvolume in bedrijfsruimten en logistiek in 2023 halveerde tot €2,4 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft deze vastgoedcategorie nog steeds de grootste binnen de sector.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found