search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

30
april

Arts en

april 30, 2024

2 views

Kosten en baten

Regelmatig krijg ik verbaasde reacties als ik praktijkhouders vraag of zij een kosten-batenanalyse uitvoeren bij het opzetten van een nieuwe dienst of behandeling. Het lijkt voor de hand liggend, maar niet iedereen doet zo’n analyse. Toch kunnen de inzichten die dit geeft behulpzaam zijn bij uw besluitvorming. Uiteraard kunnen ook andere overwegingen een rol spelen bij een beslissing om iets wel of niet te doen. Echter, zonder inzicht in kosten en baten is er het risico dat u er financieel op achteruitgaat. En dat heeft mogelijk weer gevolgen voor uw bedrijfsvoering op langere termijn. Ik zal u enkele voorbeelden uit mijn praktijk noemen.

Onvoldoende inzicht geeft risico op verlies

Een apotheker krijgt de mogelijkheid om mee te doen met een aanbesteding om aan een groot verpleeghuis de komende drie jaar geneesmiddelen te leveren. Dat klinkt aantrekkelijk en deze apotheker wint  de aanbesteding. Vervolgens neemt hij het benodigde extra personeel aan en start hij met de levering.

Achteraf blijkt echter dat de extra personeelskosten niet voldoende gedekt worden door de opbrengsten. Doordat de praktijkhouder vooraf onvoldoende inzicht heeft in de kosten-batenverhouding loopt hij risico op verlies. Bovendien blijven de personeelskosten van de extra medewerkers doorlopen, ook nadat het verpleeghuis geen klant meer is.   

Een ander voorbeeld: een huisarts wordt uitgenodigd door de zorgverzekeraar om mee te doen met een regionaal zorgprogramma voor een deel van de verzekerden. Zij stemt hiermee in omdat zij het ziet als gelegenheid om haar zorgverlening te verbreden. Collega’s doen het tenslotte ook. Achteraf blijkt de vergoeding onvoldoende voor de extra inhuur die ermee gemoeid gaat. Een kosten-batenanalyse zou dit vooraf duidelijk hebben gemaakt.

Kortom, bezint eer ge begint en werk voorafgaand aan het opzetten van iets nieuws een kosten-baten­analyse uit. Ik wens u hiermee veel succes.     

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found