search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

26
december

Lian de Snoo

december 26, 2023

3 views

Meerderheid van de ondernemers verdient minder dan het minimumloon

Grotere groep ondernemers onder het minimumloon

Het onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht werd gedaan onder een groep van een kleine duizend ondernemers. Uit de cijfers blijkt dat de groep ondernemers die onder het minimumloon verdient, flink groter is geworden: maar liefst 58% van de ondernemers verdiende in het tweede kwartaal van 2023 minder dan het minimumloon. In Q1 van 2023 verdiende 47% van de ondernemers onder het minimumloon.

Onder het bijstandsniveau

Van de 58% die in Q2 onder het minimumloon verdiende, zit zelfs een groot deel onder het bijstandsniveau. In totaal gaat het om 30% van de ondernemers. Dit percentage is ten opzichte van Q1 met 1 procentpunt gestegen. 

Dit zijn de cijfers voor Q2 2023:

  • Boven minimumloon: 42%

  • Onder minimumloon, boven bijstandsniveau: 28%

  • Onder bijstandsniveau: 30%

Ondernemersloon verschillende sectoren

Wel is het zo dat het in sommige sectoren beter gaat dan in andere. Met ondernemers in de zakelijke dienstverlening en technische beroepsbeoefenaren gaat het goed, terwijl de inkomens in de culturele sector een stuk lager liggen.

Oorzaken daling ondernemersloon

Het onderzoek laat verder nog zien dat de nettomarges en de solvabiliteit verbeteren. Daaruit valt op te maken dat ondernemers investeren in de continuïteit van hun bedrijf. Ze doen er alles aan om hun bedrijf gezond te houden, waardoor er minder geld overblijft dat als inkomen uitgekeerd kan worden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de continuïteitsindex, het percentage ondernemers dat voldoende middelen heeft om het bedrijf voort te zetten, gestegen is van 63% naar 71%.

Ondernemersvertrouwen daalt

Ondanks het verbeteren van de nettomarges en solvabiliteit bij veel ondernemers, daalt het ondernemersvertrouwen: van +30 in Q1 van 2023 naar +10 in Q2 van 2023. Hierbij zijn er bijna geen verschillen per sector. De conclusie van de Kleinbedrijf Index: ondernemerschap loont steeds minder.

Bekijk hier het hele onderzoek.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found