Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

22
augustus

Adformatie

augustus 22, 2022

1 views

Meeste freelancers passen hun uurtarief (nog) niet aan bij hoge inflatie

Vorig jaar publiceerden we de gemiddelde uurtarieven voor freelancers 2021 ter indicatie voor opdrachtgevers. Ook nu hebben wij de gemiddelde uurtarieven 2022 binnen de vakgebieden marketing, communicatie en sales op basis van senioriteits- en ervaringsniveaus in kaart gebracht. Deze gemiddelden zijn gebaseerd op onze Nederlandse freelance database van meer dan 50.000 actieve freelancers.

Let op! Deze uurtarieven zijn een indicatie van gemiddelde freelance uurtarieven in 2022 binnen Jellow. Freelancers dienen zelf hun uurtarief in te vullen bij aanmelding op het Jellow platform.

Gemiddelde uurtarieven binnen Jellow niet (veel) gestegen
De gemiddelde uurtarieven van freelancers zijn het afgelopen jaar niet gestegen of grotendeels gelijk gebleven. Dit is opvallend, omdat we in Nederland alleen al dit jaar te maken hebben met een inflatie van 10%, wat door veel producenten van diensten en producten wordt doorberekend in de kostprijs. In alle vakgebieden zien we dat de meeste freelancers zich niet wagen aan de verhoging van hun uurtarief in lijn met de inflatie.

Hoe wordt het uurtarief opgebouwd?
Het uurtarief van een freelancer is afhankelijk van het vakgebied waarin de freelancer actief is. Daarnaast spelen de vaste lasten, eventuele reiskosten en andere factoren zoals het niveau (junior, medior of senior), de werkervaring en de specialistische kennis een belangrijke rol in het bepalen van het uurtarief. Hierdoor kunnen freelance tarieven behoorlijk uiteen lopen. Zoek je een freelancer? Als opdrachtgever is het dan belangrijk dat je verder kijkt dan enkel het uurtarief.

Benieuwd naar de uurtarieven binnen andere vakgebieden? Hier vind je de gemiddelde freelance uurtarieven binnen de vakgebieden IT & development, finance, HR management, constructie, onderwijs en meer.

“Bij een lange opdracht kan een freelancer kiezen voor een lager uurtarief.”

 

Opdracht speelt ook een rol in het uurtarief
Daarnaast speelt de inhoud of lengte van een opdracht ook een rol in het bepalen van het uurtarief van een freelancer. Bij een lange opdracht kan een freelancer kiezen voor een lager uurtarief, aangezien hij/zij meer inkomenszekerheid heeft voor een langere periode. Terwijl een korte opdracht juist kan leiden tot een hoger uurtarief (door opnieuw moeten werven van nieuwe opdracht etc.).

Schaarse arbeidsmarkt heeft invloed op het uurtarief
Ook schaarste binnen een vakgebied kan een rol spelen in het uurtarief. Is er veel vraag naar freelance developers, maar het aanbod is laag? Dan moet je als opdrachtgever concurreren door een aantrekkelijk aanbod te doen en betaal je al snel een hoger uurtarief voor een freelance developer. Het is opvallend dat deze vorm van marktwerking zich nog niet overal heeft vertaalt in sneller stijgende uurtarieven in schaarse functies binnen Jellow.

Gemiddelde uurtarieven binnen marketing, communicatie en sales
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde freelance uurtarieven in 2022 bij Jellow binnen de vakgebieden marketing, sales en communicatie op basis van aantal jaren werkervaring van 0-2 jaar, 2-5 jaar, 5-10 jaar, 10-20 jaar en 20+ jaar. 

Binnen de vakgebieden en in het aantal werkervaringsjaren kunnen de uurtarieven variëren. Als opdrachtgever is het daarom goed om rekening te houden met andere factoren zoals opleiding, inhoud en duur van een opdracht of de specialistische kennis van een freelancer.  

Ervaring

Marketing, communicatie & sales

< 2 jaar
€ 43,45

2-5 jaar

€ 54,08

5-10 jaar

€ 67,97

10-20 jaar

€ 79,92

20+ jaar

€ 83,95

De freelance functies waarop de tarieven gebaseerd zijn binnen bovenstaande vakgebieden zijn vrij breed. Zo varieert dit in functietitels van een copywriter of SEA marketeer tot een accountmanager.

Gemiddelde freelance uurtarieven op functietitel niveau
Hieronder vind je de freelance uurtarieven op basis van de meest voorkomende functietitels in marketing, communicatie en sales binnen Jellow.

What's your reaction ?

Comments (1)

Mohamed Thioune

Nice content 🙂