search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

05
september

Lian de Snoo

september 05, 2023

1 views

Minimumloon 2024: de gevolgen van het minimumuurloon

Minimumloon 2024

Elk jaar stijgt het minimumloon. Dat is in 2024 niet anders. Toch gaat er van alles veranderen aan het minimumloon in 2024. Dat heeft te maken met de introductie van het minimumuurloon op basis van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). Na lang praten is deze wetswijziging nu eindelijk definitief.

Minimumuurloon bepalend voor minimumloon

De komst van het minimumuurloon verandert de manier waarop het minimumloon berekend wordt. De verandering moet bijdragen aan een systeem van eerlijker belonen. Een uitleg van hoe het nu is en wat er gaat veranderen.

Situatie nu: minimummaandloon

Tot nu toe was het zo: de Rijksoverheid stelde het minimumloon vast. Dat is het minimumbedrag dat iemand per maand verdient. Maar in de ene sector hanteert men een werkweek van 40 uur, terwijl in de andere sector een werkweek van 36 uur de norm is.

Verschillen in uurloon

In 2023 is het minimumloon € 1.995,- per maand. Afhankelijk van de duur van iemands werkweek, zijn de uurlonen dus verschillend:

  • € 12,79 bij een werkweek van 36 uur

  • € 12,12 bij een werkweek van 38 uur

  • € 11,51 bij een werkweek van 40 uur

Iemand met een werkweek van 40 uur verdiende dus minder per uur dan iemand met een werkweek van 36 uur.

Vast minimumuurloon

Per 1 januari 2024 komt er dus een wettelijk minimumuurloon. Dat betekent dat alle werknemers met een minimumloon hetzelfde uurloon krijgen. Werkt iemand 40 uur per week? Dan verdient hij of zij meer dan een werknemer met een 36-urige werkweek.

Stijging loonkosten per 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 gaat het maandloon dus voor veel werknemers extra stijgen. Hoe komt dat?

Voor het minimumuurloon wordt er naar het huidige minimumuurloon van een 36-urige werkweek gekeken. Dat betekent dat degenen die in een sector werken met een 38 of 40-urige werkweek ineens een stuk meer gaan verdienen. Zij krijgen namelijk ineens het uurloon van een 36-urige werkweek. Dat betekent een stijging van de loonkosten.

Minimumloon 2024: stijging van 11,11% bij 40-urige werkweek

Het minimumloon van 2023 geeft al een indicatie van de loonstijging die veel werknemers kunnen verwachten. En die stijging is fors.

Het minimumloon in 2023 is € 1.995 per maand. Dit is het maandloon bij een 36-, 38-, of 40-urige werkweek. De werknemers met een 36-urige werkweek hebben dus op dit moment het hoogste uurloon: € 12,79. Als je dit uurloon zou toepassen op een 38- of 40-urige werkweek, dan zie je ineens dat deze werknemers flink meer gaan verdienen:

  • 38-urige werkweek: € 2.105,83 per maand

  • 40-urige werkweek: € 2.216,67 per maand

Dat komt neer op een minimale loonstijging van 11,11% bij een werkweek van 40 uur. Bij een werkweek van 38 uur is er een minimale loonstijging van 5,06%. Minimaal, want deze berekening is nog niet gedaan aan de hand van het uurloon voor 2024. Aangezien het uurloon waarschijnlijk wordt geïndexeerd per 1 januari, zal het maandloon dus nog hoger uitvallen.

Dit verandert er voor werkgevers

De invoering van het minimumuurloon betekent dat er dingen gaan veranderen voor werkgevers. Een paar dingen die moeten veranderen:

  • cao’s (salarisschalen)

  • arbeidsovereenkomsten

  • salarisadministratie

Houd er dus rekening mee dat deze wijzigingen ingaan op 1 januari 2024.

Minimumloon berekenen

De invoering van het minimumuurloon maakt de loontabellen voor het minimumloon een stuk overzichtelijker. Je hoeft alleen nog maar te weten wat het minimumuurloon per leeftijd is. Verder is belangrijk te weten hoeveel uur je werknemer werkt. Dingen als minimum maandloon, weekloon en dagloon verliezen hun waarde want alles draait straks om het uurloon. 

Het loon berekenen van iemand met het minimumuurloon wordt eenvoudiger. Gebruik deze formule:

Loon in periode X = (aantal gewerkte uren in periode X) * (wettelijk minimumuurloon)

Hoe zit het met minimumjeugdloon?

Voor het minimumjeugdloon gaat er hetzelfde veranderen. Dat betekent dat er per leeftijd een mininumuurloon komt, een minimumjeugduurloon. Deze uurlonen worden ook in oktober 2023 vastgesteld.

Vragen over het minimumuurloon

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een speciaal kennisdocument opgesteld met veelgestelde vragen over het nieuwe minimumuurloon. Bekijk hieronder onze FAQ.

Volg het nieuws over het minimumloon

Het minimumloon voor 2024 wordt bekendgemaakt in oktober 2023. Wil je op de hoogte blijven van ondernemersnieuws? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found