search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

09
januari

Bouw Wereld

januari 09, 2024

1 views

Nieuw praktijkboek voor de verduurzaming van erfgoed en monumenten

Het nieuwe ISSO-Praktijkboek Duurzaam Erfgoed is een volledig naslagwerk met toepasbare kennis, praktische handvatten, voorbeelden en diverse strategieën. Het praktijkboek is een complete herziening van het reeds bestaande Handboek Duurzame Monumentenzorg. Alleen is de reikwijdte van dit Praktijkboek verbreed van monumenten naar alle erfgoed van vóór 1940.

Het nieuwe praktijkboek biedt de professional tekst en uitleg over de verduurzamingsstappen, met daarbij verwijzingen naar beschikbare tools en richtlijnen. De kennis is geschreven voor een zeer brede doelgroep professionals in de bouw- en erfgoedsector, maar is ook toegankelijk voor opdrachtgevers en eigenaren. Juist voor deze doelgroepen zorgt het praktijkboek voor een betere structurering van het kennisaanbod. Hiermee deelt ISSO nieuwe kennis en praktijkervaringen maar ook informatie over het werken met de ERM-uitvoeringsrichtlijnen. De uitgave schrijft een procesaanpak voor waarin erfgoeddeskundigen, bouw- en installatiedeskundigen, energie- en verduurzamingsexperts elkaar tegenkomen en hun expertise bundelen.

Actiebereidheid bij erfgoedeigenaar

Het doel van deze kennis is het bevorderen en ondersteunen van de actiebereidheid bij de erfgoedeigenaar of beheerder. Daarvoor levert het praktijkboek informatie en deelt het zo de noodzakelijke kennis met alle professionals. 

Beschrijving van speelveld

Zaken als het overheidsbeleid en de collectieve aanpak komen aan bod. Het klimaatakkoord, de energietransitie, de Omgevingswet maar ook andere doelstellingen rondom verduurzaming van maatschappelijk vastgoed hebben een verrijkende invloed. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen weten wat dit voor implicaties heeft bij het verduurzamen van erfgoed. Daarnaast komen belangrijke ontwikkelingen in dit vakgebied aan bod, zoals herbestemming van erfgoed, de gebiedsgerichte aanpak en innovaties, die eveneens het speelveld bepalen bij het verduurzamen van erfgoed.

Verschillende strategieën

Het praktijkboek bevat een uitwerking van 21 verschillende strategieën. Elke strategie focust zich op een specifiek maar vaak wel onmisbaar onderdeel van de verduurzaming van erfgoed. Dit varieert van het doorgronden van het gebouw of aandacht voor hergebruik en circulariteit, maar ook het inzetten van energie- en waterbesparende maatregelen of een restauratiestrategie die is afgestemd op het DuMo-profiel. Het instrument Duurzame Monumentenzorg (DuMo) is aan het praktijkboek toegevoegd. Dit geldt ook voor het Werkblad Mo-coëfficiënt, waarmee eigenaren zelf de monumentale waarde van hun erfgoed kunnen bepalen.

Samenwerking met partners

Voor de nieuwe uitgave van het Praktijkboek werkte ISSO actief samen met het netwerk in de Nederlandse erfgoedsector. Belangrijke partners en financiers zijn de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), het Nationaal Restauratiefonds (NRF), en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Deze organisaties zijn ook vertegenwoordigd in de Kontaktgroep die meedacht over de kennisontwikkeling.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found