search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

11
januari

Arts en

januari 11, 2024

views

Nostalgie

De Engelsen kennen de mooie uitdrukking Be careful what you wish for. Volgens meerdere mensen is die erg van toepassing op het wetsvoorstel van Fleur Agema (PVV) en Nicki Pouw-Verweij (BBB) om de verzorgingshuizen terug te halen.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot laat weinig heel van het plan en heeft daar goede argumenten bij. Die verzorgingshuizen zijn er niet meer en moeten dus gebouwd worden, wat jaren en heel veel geld kost. En als die huizen er zijn, kunnen ze een aanzuigende werking hebben en tot meer zorgvraag leiden. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken stelt hierbij de ter zake doende vraag: “Wie gaat er werken?”. Groot zegt in aansluiting hierop te vrezen dat door de herinvoering van de verzorgingshuizen het personeelstekort in de verpleeghuizen verder zal toenemen.

“Die verzorgingshuizen moeten gebouwd worden. En wie gaat er werken?”

PVV en BBB zijn niet de enige politieke partijen die roepen om de terugkeer van het verzorgingshuis. PVV en SP wisten elkaar in 2017 al te vinden op dit onderwerp, zoals ze duidelijk maakten in een interview in Trouw met een hoog ‘vroeger was alles beter’-gehalte. Marcel Canoy, nu hoogleraar gezondheidseconomie en dementie, plaatste daar onder de kop Valse nostalgie een aantal kritische kanttekeningen bij in ESB.

Het sentiment uit 2017 leeft onverminderd in 2024. Gelet op de huidige politieke wind blijft die waarschuwing Be careful what you wish for dus van kracht.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found