Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

04
januari

Bouw Wereld

januari 04, 2024

3 views

SlimFix RenoPro: 3D-renovatieplaat voor na-isolatie hellend dak

De in de zomer van 2023 geïntroduceerde SlimFix RenoPro EPS-dakplaat van IsoBouw heeft geïntegreerde traptreden. Daardoor kunnen dakdekkers zich makkelijker over het dak bewegen tijdens de montage van de platen. De 3D-vormgeving is een van de nieuwe functionaliteiten vergeleken met de al bestaande SlimFix Reno renovatieplaat voor het na-isoleren van hellende daken met dragend dakbeschot.

De SlimFix RenoPro dakrenovatieplaat van IsoBouw is een matrijsgevormde isolatieplaat in plaats van een rechte plaat met een cachering, zoals de al bestaande SlimFix Reno-versie heeft. Dankzij de matrijs ontstaat er een plaat met een getrapte vormgeving voor een betere beloopbaarheid van de dakdekker. Daarnaast zorgt de 3D-vormgeving voor een goede onderlinge aansluiting van de platen zonder koudebruggen en een geïntegreerd afwateringssysteem. “De 3D-vormgeving is een belangrijke meerwaarde van de SlimFix RenoPro”, vertelt projectmanager R&D Gerard Eilers van IsoBouw Systems. “Zeker als het dak wat steiler is en de dakrenovatie vrij omvangrijk, moeten de dakdekkers best vaak omhoog. Tot dusver liepen ze over de panlatten en redden ze zich met een trap, maar de traptreden in de plaat geven de monteurs meer ondersteuning.”

Matr?sgevormde plaat

De vraag rijst of de ontworpen matrijs niet een kostbare investering is voor dit product, dat naast een goede kwaliteit ook prijsconcurrerend moet zijn. Volgens Eilers valt dat met die kosten wel mee. De matrijs hoeft slechts één keer gemaakt te worden en is dus een eenmalige investering. Dankzij de 3D-vormgeving en het slimme montagesysteem kunnen enkele arbeidsgangen worden overgeslagen. Zo hoeven de tengellatten niet te worden verlijmd op de folie. “De latten worden in een sponning van de plaat geklikt. Uit oogpunt van losmaakbaarheid kunnen de panlatten makkelijk handmatig uit de sponning worden gehaald en eventueel worden hergebruikt. Zodoende hoeven we minder lijm te gebruiken.”

Geïntegreerd waterafvoersysteem

Verder hoeven er geen aparte waterafvoergoten te worden aangebracht. Een stelsel van minuscule kanaaltjes zijn in de plaat geïntegreerd. “De plaat heeft afgeschuinde kanten, zodat het afvoerwater naar de goot wordt geleid en het dak verlaat. Die afwateringskanaaltjes bestaan ook uit polystyreen, net als de kern van de plaat. We willen zoveel mogelijk met één materiaalsoort werken om zuinig met grondstoffen om te gaan en voor een betere recyclebaarheid”, verklaart Eilers.

Breder en op lengtespecificatie

Hoewel duurzaamheid en milieu belangrijke aspecten zijn, komt voor de doorsnee dakdekker de verwerkbaarheid van een dakplaat op de eerste plaats. De SlimFix RenoPro wordt compleet op de bouwplaats geleverd met een projectspecifieke nokafschuining en gootdetail. Volgens Eilers is deze plaat met zijn breedte van 1120 mm iets breder dan zijn voorgangers, waardoor de montagetijd sneller uitvalt. Daarnaast is de dakplaat op lengtespecificatie leverbaar van 2000 tot maximaal 7500 mm. SlimFix RenoPro is ook beschikbaar als losse elementen van 1,12 x 1,14 meter (werkend). Deze zijn voor dakdekkers met kleinschalige dakrenovaties een uitkomst. Eilers legt uit: “Met deze losse elementen kan een dak altijd passend dichtgelegd worden. De reststukken van de in de nok afgesneden elementen zijn weer te gebruiken bij de goot. Zijn er na de klus nog losse elementen RenoPro over, dan kunnen die weer toegepast worden bij een volgend project.”

Klikbaar systeem

Het montagesysteem is eenvoudig en geïntegreerd met een sponning aan de randen van de plaat. In de sponning zit een kliksysteem, waardoor de dakdekker de platen makkelijk aan elkaar kan klikken. De panlatten worden op een verhoging in de vorm van een dijkje op de ingeklikte tengels aangebracht. Er is een mogelijkheid voor plaatsing van extra tengels bij kopgevels, dakramen en -kapellen.

De minimale isolatiewaarde van Rc = 6,3 past bij de normen die tegenwoordig vereist en gangbaar zijn in een dakopbouw. Dat is gerekend op een dakbeschot van 22 mm met een elementdikte inclusief tengels van 225 mm.

Enthousiaste dakdekkers

Vlak voor de zomervakantie van 2023 werd de SlimFix RenoPro-plaat geïntroduceerd en intussen zijn de eerste dakrenovatieprojecten ermee uitgevoerd. Volgens Eilers zijn de verwerkers enthousiast. “De ene dakdekker is wat vooruitstrevender dan de andere en neemt gelijk de nieuwste variant af, terwijl sommigen nog even afwachten wat de ervaringen zijn. Maar zo gaat het altijd natuurlijk”, glimlacht hij tot slot.

Beeld: IsoBouw

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found