Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

31
januari

Daniel van der Kolk

januari 31, 2022

1 views

STAP in de goede richting & investeren in menselijk kapitaal 

Als ambassadeurs van leren en ontwikkelen steunen wij elk initiatief dat een positieve stimulans geeft om mensen in beweging te zetten. Hierdoor ben je in staat jezelf aan te passen aan de veranderende wereld van werk en relevant te blijven voor de toekomst. Ik ben nog geen organisatie tegengekomen die niet op zoek is naar talent dat leergierig is en zichzelf continu verrijkt met nieuwe informatie en inzichten.  

Managers vinden het belangrijk dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen loopbaan en proactief stappen ondernemen om relevant te zijn in het eigen vakgebied. Ook vanuit de overheid wordt al jarenlang het belang van een ‘Leven lang Leren’ benadrukt. Vanaf 1 maart 2022 is er voor elke werkende of werkzoekende in Nederland het STAP-budget beschikbaar voor een opleiding of cursus

Het uiteindelijke doel is om mensen langer en toekomstbestendig aan het werk te houden en de kans op het vinden van een (nieuwe) baan te vergroten. De ultieme droom is dat door een regeling als het STAP-budget (StimulansArbeidsmarktPositie) medewerkers op eigen initiatief de regie pakken over hun loopbaan.  

En toen werd ik wakker…  

De kans is namelijk groot dat de meeste mensen nog niet op de hoogte zijn van deze regeling, het ontbreekt nog aan voldoende en heldere communicatie over het belang en de urgentie van leren en ontwikkelen. Eerdere initiatieven hebben laten zien dat juist de mensen die al bovenmatig leergierig zijn en zich willen ontwikkelen gebruik maken van deze regelingen en hun weg weten te vinden in de wirwar van aanbieders.  

Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat juist degenen die dit budget het hardst nodig hebben ook echt de STAP kunnen en durven nemen? En wat kun jij vanuit jouw rol als leidinggevende of HR-professional doen?  

We zetten 10 overwegingen voor je op een rijtje: 

  1. Alles begint bij bewustwording: als je niet weet van het bestaan, ga je er geen gebruik van maken. Maar ook: als je de urgentie ervan niet inziet, krijg je geen beweging. Kies daarom voor een constante communicatiestroom met verschillende uitingen variërend van het standaard bericht op intranet, tot een wervende video of het delen van ervaringen van andere medewerkers. Maak de informatie toegankelijk en vindbaar voor alle lagen in je organisatie. 
  1. Koppel STAP aan het belang dat de organisatie hecht aan leren en ontwikkelen en de tools die vanuit HR al worden aangeboden. Zo zorg je ervoor dat dit budget niet op zichzelf staat, maar dat de organisatie ook een bijdrage kan leveren (bijvoorbeeld als onderdeel van een leerlijn). Op deze manier promoot je ook het prachtige aanbod dat je al hebt (en misschien nog te weinig wordt gebruikt).  
  1. Maak leren en ontwikkelen onderdeel van de resultaatafspraken. Zonder doel geen actie, het opschrijven en bespreken alleen al is de aanjager voor bewegen. Dat betekent automatisch dat leidinggevenden het gesprek zullen moeten voeren met hun teamleden over hun ontwikkeling, zowel binnen als buiten het werk. Want zeg nou zelf, weet jij van de mensen in je team wat voor keuze zij zouden maken als ze 1000 euro zouden willen besteden?  
  1. Ondersteun bij het maken van de juiste keuze. Het probleem ligt vaak niet aan het gebrek aan opleidingsaanbod: de overload aan informatie en opties maakt vaak dat je als medewerker actie uitstelt en denkt ‘laat maar dat komt wel een andere keer’. Biedt actief een gesprek aan met een opleidingsadviseur. 
  1. Faciliteer het volgen van de opleiding door, waar mogelijk, flexibiliteit te bieden in werktijden of het opnemen van verlof. Dat betekent dus ook dat je als organisatie rekening houdt met afwezigheid als gevolg van opleiding of ontwikkeling.   
  1. Kiest de medewerker ervoor om geen gebruik te maken van de extra ontwikkelmogelijkheden, want dat is het STAP-budget? Helemaal prima. Het laatste wat je wilt is dat mensen zich -buitengesloten voelen omdat iedereen in de organisatie over niets anders kan praten dan over leren en ontwikkelen. Onderzoek bij jezelf en de ander de mogelijke bias over leren of scholing.  
  1. Houdt altijd oog en aandacht voor het individu, wat drijft de persoon en wat maakt dat het talent zo goed (of slecht) aansluit bij het werk. Iedereen leert anders en het gangbare aanbod hoeft niet per se aan te sluiten. Leren vindt ook plaats in het hier en nu, door reflectie tijdens een gesprek waar rake vragen worden gesteld of ‘gewoon’ door uitdagende werkzaamheden te doen. 
  1. Doe een duit in het zakje: investeren gaat altijd over budget in tijd of geld. Verandering komt niet vanzelf, je kunt erop wachten maar dan gaat er niks gebeuren (ok, in uitzonderlijke situaties komt die droommedewerker op je pad, ik ken er toevallig ook een paar). Accepteer dat het nu eenmaal geld en tijd kost. 
  1. Geef het goede voorbeeld: wat ga jij in 2022 doen met de 1000 euro uit het STAP-budget? Deel dit met anderen. 
  1. Bedenk voor jezelf welke 3 mensen in jouw omgeving je dit budget nu echt zou gunnen. Help jij hen met de keuze en inschrijving? 

Wil jij meer weten over de STAP-regeling en hoe het precies werkt? Bekijk hier onze uitleg.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found