Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

19
augustus

Mohamed Thioune

augustus 19, 2022

3 views

Start-up ontwikkelt eerste high-tech bijenkorf ter wereld in strijd tegen bijensterfte

Bijen zijn van groot belang voor de biodiversiteit en daarmee ons voortbestaan op aarde. Van alle vegetatie op aarde is 80 procent afhankelijk van bestuiving door bijen. Ook voor ons voedsel zijn bijen onmisbaar: maar liefst 70 van de 100 gewassen die mensen eten zijn voor hun bestuiving afhankelijk van deze ijverige beestjes.

De bij sterft uit
Maar het gaat niet goed met de bij. Eén op de tien bijensoorten in Europa wordt met uitsterven bedreigd. In de VS, Rusland en Brazilië is het al niet veel beter. De oorzaken van de bijensterfte zijn talrijk en voornamelijk het gevolg van menselijke activiteiten zoals verstedelijking en intensieve landbouw waardoor de verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen verdwijnt en een tekort ontstaat aan voedsel en nestmiddelen voor de bijen. Ook ziektes, parasieten het gebruik van pesticiden en de vervuiling van lucht en water zijn van invloed op het wel en wee van bijen.
Van alle bijen is de honingbij het bekendst. Anders dan zijn wilde familieleden leven honingbijen in volken. Al eeuwen lang worden honingbijen door mensen ingezet voor het bestuiven van gewassen en het maken van honing. Maar de manier waarop bijen gehouden worden is in al die tijd eigenlijk niet veranderd. Tot nu. Want de Israëlische start-up Beewise heeft een high-tech bijenkorf ontwikkeld die de wereld van de imkers in één klap een paar honderd jaar vooruit spoelt.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found