search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

04
januari

AfterSales

januari 04, 2024

1 views

‘Vertrek van medewerker biedt nieuwe kansen’ 

Is het wel zinvol om medewerkers vast te houden? “Het vertrek van een medewerker van je bedrijf hoeft geen ramp te zijn”, vindt Matthieu Sol, directeur ASA Autoschade. “Dat is een natuurlijk proces. Nieuwe, jonge mensen brengen meestal fris elan mee. Dat kan juist goed werken binnen je bedrijf.” 

Toegegeven, jonge mensen hebben minder ervaring en maken meer fouten, aldus Sol: “Maar ze bieden nieuwe kansen. Daar moet je creatief mee omgaan. Bovendien zijn oudere medewerkers duurder en neemt de productie af. Alleen is het werven van nieuwe mensen lastig door de personeelskrapte.” Ook werkt de krapte kostenverhogend: “Door stijgende lonen en je moet soms externe mensen inhuren vanwege onderbezetting.” 

Onderwijs 

Volgens Sol is het onderwijs mede een belangrijke reden voor de personeelskrapte: “Opleiders zijn onvoldoende meegegaan met de techniek. Ik denk dat mensen uit de praktijk meer moeten lesgeven. Ik zie een tweedeling in het kennisniveau. Eigenlijk is HBO-niveau noodzakelijk, maar voor schadeherstel zijn er alleen MBO-opleidingen. Bovendien liggen de lonen voor HBO-ers hoger. Schadeherstellers worden nog steeds onderbetaald door spanningen met verzekeraars over de tarieven.”  Sol pleit voor een partnerschap met verzekeraars om samen de problematiek aan te pakken. “Als je alle kosten neemt, zijn de tarieven niet kostendekkend. Nu gaat dat nog goed, maar bij laag­conjunctuur niet meer.” 

High-tech 

Volgens Sol is de nieuwe generatie auto’s een uitdaging. “Die zitten vol high-tech, maar wie kan de schades nog herstellen? Wie kan de kennis overbrengen? Wie maakt jongeren nog enthousiast? Om jonge mensen te werven en behouden werkt geld, maar ook een persoonlijke benadering. En je moet het werk leuk maken. Maar helemaal vasthouden kan niet. Jongeren willen nieuwe uitda­gingen en veranderen makkelijk van baan. Daar moet je als ondernemer niet bang voor zijn.” 

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found