search Inloggen search Registreren

Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

27
maart

Christiaan Kleczewski

maart 27, 2024

1 views

Wat zijn de nadelen van Agile werken

“Maar als je het zo zegt, is Agile eigenlijk heel positief!?” Aldus een deelnemer van onze Scrum Basistraining afgelopen week. Ja! Agile is een mindset die ons wendbaar, flexibel en creatief helpt omgaan met een eeuwig veranderende wereld. Maar elk voordeel heeft z’n nadeel en dat is hier niet anders en de nadelen hadden de oren van onze deelnemer duidelijk eerder bereikt dan de voordelen. Dus hierbij de, wat ons betreft, de vier grootste nadelen van Agile op een rijtje én hoe je ermee om kunt gaan.

De nadelen van Agile werken

Wat is Agile?

“Agile is een mindset die verandering omarmt om snel waardevolle resultaten te leveren en hiervan te leren.”

Binnen Agile zijn we continu bezig met uitproberen en daar weer van leren om de lessen vervolgens weer toe te passen in het volgende uitprobeersel. Het gaat ervan uit dat we alleen gaandeweg kunnen ontdekken wat we precies willen, hoe we het moeten aanpakken en dat de omstandigheden niet te voorzien zijn. De wereld is veranderlijk en de mens net zozeer, daar willen we snel op kunnen inspelen zodat we ook in onverwachte situaties relevant blijven.

Mijn collega Rob schreef al eerder een uitgebreid artikel over Agile en verschillende toepassingen ervan, zeker een aanrader als je dieper de materie in wilt duiken.

De nadelen van Agile

Inderdaad, dat klinkt heel positief maar de theorie achter Agile begrijpen en het daadwerkelijk praktisch implementeren zijn twee verschillende dingen. Zelden gaat dat laatste zonder de nodige obstakels.

De 4 belangrijkste nadelen van Agile werken:

  • Agile biedt zelf geen praktische toepassing
  • Agile mindset implementeren vereist verandering
  • Agile werken erkent veel onzekerheid
  • Agile is een modewoord

Agile biedt zelf geen praktische toepassing

“Agile werken”, ook wij nemen deze woorden vaak in de mond (kijk alleen al naar de titel van dit artikel) maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Agile is een mindset, een filosofie. Het is een set van 4 waarden en een lijst van 12 principes maar het nadeel is dat we nergens binnen Agile praktische handvatten vinden. Is er dan helemaal geen praktische toepassing van Agile?

Zeker wel! Daarvoor moeten we onze zoektocht alleen wat verder verfijnen.

Past Scrum het beste of toch Kanban? Of nemen we het beste van allebei en gaan we voor de Scrumban route? Is SAFe misschien wel een oplossing voor ons?

Het is makkelijk door de bomen het bos te verliezen. En voordat je kunt beslissen wat de juiste keuze is, moet de huidige situatie goed in kaart worden gebracht. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker van binnenuit. De meeste organisaties kiezen er daarom ook voor om hulp in te schakelen bij hun Agile transitie. Een ervaren Agile consultant analyseert de huidige situatie, helpt een implementatie te kiezen en coacht de teams in de uitvoering. Lekker praktisch.


Agile mindset implementeren vereist verandering

Agile gaat over het omarmen van verandering maar hoe veranderen we die mindset als we verandering nog niet omarmen?

We zien vaak dat de keuze om Agile te werken in eerste instantie van bovenaf komt, met wat pijn en moeite naar beneden sijpelt maar vervolgens door de beslissers weer beperkt wordt gefaciliteerd. Zo ontstaat er een situatie van duwen en trekken, weerstand en frustratie. Probeer dan verandering nog maar eens lekker te omarmen.

Een goed begrip van Agile en de gekozen methode is essentieel voordat we echt aan de slag kunnen. Zowel het management als de teams goed trainen is daarin een onmisbare stap. Zo weet je zeker dat iedereen dezelfde taal spreekt en precies weet wat er van iedere laag van de organisatie wordt verwacht.

Agile werken erkent veel onzekerheid

“Geef ons een half miljoen en 12 maanden en dan laten we je tegen die tijd weten wat we daarvoor kunnen leveren.” Vind maar eens een opdrachtgever die niet wegloopt bij het horen hiervan, de onzerkeid die met Agile werken meekomt is dus een groot nadeel.

Binnen de Agile mindset wordt ervan uitgegaan dat omstandigheden veranderen en we gaandeweg leren wat de wensen precies zijn en hoe we daar het beste invulling aan kunnen geven. Dat kan onzeker en onrustig voelen. We vergeten daarin snel dat al deze onzekerheden net zo reëel zijn in meer traditionele projectmanagementmethoden. Daar klampen we ons vast aan tot in detail uitgewerkte planningen en strakke deadlines. Dit is helaas niks meer dan schijnveiligheid. Bij de traditionele werkvormen is alles net zo onzeker waardoor we te veel geld uitgeven en deadlines uiteindelijk vaak ver overschrijden.

Een training stakeholder management kan het steuntje in de rug zijn om alle interne en externe klanten te helpen inzien dat Agile de transparantie, samenwerking en aanpassingsvermogen biedt om projecten en producten succesvol te kunnen lanceren.

Agile is een modewoord

Je hoeft al lang niet meer in de tech-industrie te werken om het woord Agile door de kantoren te horen galmen. Alles en iedereen moet Agile. Maar als Anna in haar vorige baan een keer een Agile training heeft gevolgd en haar samenvatting nu via Johan en Yasmin doorgeeft zodat zij het op de vloer weer in hun eigen woorden aan hun team kunnen leren, is de kans groot dat het aan het einde van de rit weinig meer met Agile te maken heeft. Het nadeel is dat er op deze manier al snel weerstand ontstaat tegen het woord Agile alleen al. Iedereen interpreteert het dan net even anders en de praktijk is al helemaal verwarrend. Ervaren, gecertificeerde Agile coaches zorgen ervoor dat Agile niet blijft bij een leeg woord maar echt substantie krijgt.

Conclusie

Agile helpt ons flexibel een weerbaar omgaan met onvermijdelijke veranderingen maar Agile werken kent ook nadelen. De weg naar Agile toe kan moeizaam zijn. Onbegrip over Agile, de verschillende methodes en frameworks en alle randvoorwaarden zorgt voor frustratie binnen organisaties. Daarbij kan het accepteren van onzekerheid binnen projecten leiden tot weerstand bij zowel interne als externe opdrachtgevers.

Om een Agile transformatie en implementatie te laten slagen, is een goed fundament cruciaal. Het inzetten van de juiste trainingen en ervaren professionals zijn het geheime ingrediënt.

Naar aanleiding van dit artikel enthousiast geworden over Agile werken en wil je er nog even over doorpraten? Neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we helpen je graag verder.

Ook interessant:

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found