Jouw profiel

Registreren Inloggen

Artikel

18
oktober

Mohamed Thioune

oktober 18, 2022

views

Zo geeft BMW invulling aan duurzame koers: circulaire materialen zijn financieel aantrekkelijker

Wegvervoer is goed voor zo’n 20 procent van de totale CO2-uitstoot in de Europese Unie.

Hoewel de landen hebben afgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn, blijft de uitstoot van wegvervoer sinds 1990 stijgen. Er moet dus iets drastisch veranderen om dat te keren. 

Brussel wil een prijskaartje hangen aan de CO2 die het wegvervoer uitstoot. Daarmee wil het de automobilist een prikkel geven om over te stappen naar een uitstootvrije auto, zoals een elektrische. Zover is het nog niet. Maar een beleidsverandering aan de verkoopzijde komt wel steeds dichterbij: vanaf 2035 komt er een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s en busjes met een verbrandingsmotor. Daarnaast wil het Europese Parlement een wet aannemen die landen verplicht om miljoenen laadpalen neer te zetten. Maar hoe gemakkelijk is het voor automerken om hun productieprocessen om te gooien en te verduurzamen? Groenste merk in de auto-industrie Bijna iedere autofabrikant is wel bezig met een duurzaam alternatief. Twee jaar geleden werd de Duitse autofabrikant BMW door Dow Jones uitgeroepen tot het groenste merk in de auto-industrie. De fabrikant scoorde goed op afvalrecycling, emissiebeheersing, water- en energieverbruik. Een deel van die hoge score is te verklaren door het aanbod elektrisch aangedreven auto’s. In 2023 heeft BMW dertien elektrische modellen in de showrooms staan. In Nederland zal dit jaar ongeveer 30 procent van de door BMW verkochte auto’s volledig elektrisch zijn. En dat aandeel gaat alleen maar verder stijgen, verwacht BMW. De dochterbedrijven van de autobouwer, MINI en Rolls-Royce, zijn vanaf 2030 volledig elektrisch. 

Maar alleen een elektrische vloot maakt de fabrikant nog niet geheel uniek. Veel andere merken hebben net als BMW grootse plannen om het aanbod te elektrificeren. Wat BMW onderscheidt van de rest is dat het ook de processen in de gehele productie wil verduurzamen. Daarmee wil de fabrikant de CO2-voetafdruk van hun auto’s zo klein mogelijk maken.

What's your reaction ?

Comments (0)

No reviews found